Radikale trækker støtten til Frederiksbergs borgmester: Ønsker et opgør med 107 års konservativt styre

Radikale Venstre på Frederiksberg peger ikke længere på den konservative borgmester Jørgen Glenthøj, men vil nu samarbejde med de røde partier.

Radikale Venstre i Frederiksberg Kommune ønsker nu et opgør med det konservative styre. Blandt andet af hensyn til miljøet i byen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard

I 107 år har en konservativ borgmester stået i spidsen for Frederiksberg Kommune, og siden 2009 har borgmesteren heddet Jørgen Glenthøj (K).

Sådan skal det imidlertid ikke fortsætte, hvis det står til Radikale Venstre i kommunen, som ellers hidtil har bakket op om og lagt stemmer til det blå styre.

I stedet har partiet nu besluttet at søge nye samarbejdspartnere og indgå i et valgteknisk samarbejde med Socialdemokratiet, Alternativet, SF og Enhedslisten. Det sker, efter at partiet har samarbejdet med de Konservative og blå blok i mere end to årtier.

Det fortæller Ruben Kidde, 1. suppleant til Frederiksbergs Kommunalbestyrelse for Radikale Venstre, til Berlingske:

»Vi vil stadig have orden i kommunens økonomi, og Frederiksberg skal stadig være Københavns grønne hjerte, men vi ønsker os en mere ambitiøs grøn forandring. Og når det gælder grøn omstilling, har Radikale Venstre bare et større værdifællesskab med partier som S og SF,« siger Ruben Kidde.

Det har ikke været nogen let beslutning for Radikale Venstre, men netop klimapolitikken og hensynet til miljøet har været afgørende for partiets beslutning:

»Jeg er ked af, at Frederiksberg er kendt for at være bilejernes kommune, og at de Konservative går så meget op i, at der skal være en gratis parkeringsplads til alle. I det 21. århundrede er det ikke det, som bør være ambitionen. Efter min mening bør kommunen være en grønnere kommune, hvor vi blandt andet ser på at få mindre dieseludledning i luften,« siger Ruben Kidde.

Radikale Venstre har i dag kun ét enkelt mandat i kommunalbestyrelsen på Frederiksberg, så partiets beslutning tipper ikke magtbalancen fra et blåt til et rødt flertal, medmindre flere borgere på Frederiksberg stemmer rødt til kommunalvalget i år end for fire år siden.

Ved det seneste kommunalvalg i 2013 havde Radikale Venstres beslutning således været uden betydning, og her ville Jørgen Glenthøj være fortsat som borgmester med eller uden stemmer fra partiet.

De radikale på Frederiksberg vejrer imidlertid morgenluft:

»Befolkningssammensætningen på Frederiksberg er blevet yngre, og det er ikke længere en pensionistkommune. Her er unge og børnefamilier, som tænker på luftforureningen, og hvordan klimaet er for deres børn. Det kan vi også se fylder mere og mere blandt borgerne i København, så der er nogle strømninger i gang,« siger Ruben Kidde og henviser til Berlingskes artikel, hvor hver tredje københavner peger på miljø og klima som de vigtigste emner til kommunalvalget i november.

Hvad kommer beslutningen til at betyde for vælgere, som planlægger at sætte kryds ved R?

»Radikale vælgere skal vide, at vi vil fortsætte den politik, som har gjort Frederiksberg til en af Danmarks mest veldrevne kommuner, men at vi samtidig vil skrue op for nye måder at føre en grønnere politik på og introducere en mere demokratisk styreform med fokus på borgerinddragelse,« siger Ruben Kidde.

De røde partier og Radikale Venstre på Frederiksberg laver ikke en såkaldt konstitueringsaftale på forhånd, hvor formandsposterne i de politiske udvalg bliver fordelt og en mulig borgmester udpeget. I stedet venter de og ser, hvordan vælgerne stemmer, og først derefter vil posterne blive fordelt, hvis partierne i fællesskab kan mønstre et flertal:

»Vi venter på vælgernes dom og tager en beslutning derfra,« siger Ruben Kidde.