Radikale: Soldater ud af Helmand i 2011

Som det første parti sætter de Radikale dato på, hvornår Danmark skal indlede tilbagetrækningen fra Helmand-provinsen i Afghanistan.

1. juni 2011.

Fra den dato skal Danmark begynde at trække sine soldater ud af den farlige Helmand-provins i det sydlige Afghanistan. Det mener de Radikale, der som det første parti dermed sætter en exit-dato.

»Som situationen er nu, så kan vi gøre bedre nytte andre steder i Afghanistan. Vi ønsker en anden vægtfordeling af vores indsats. De danske soldater skal i stedet være i områder, hvor der er meget større vægt på genopbygning end på det militære,« siger de Radikales forsvarsordfører, Niels Helveg Pedersen.

Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft, er helt uenig.

»Det er lidt utidigt. Vi skal jo forhandle om Afghanistan-strategien. Og jeg synes, at vi skal gøre alt, hvad vi kan, for så hurtigt som muligt at få vores soldater ud af kamp-zonen. Men jeg er mindre overbevist om, hvorvidt det er den rigtige tilgang, at det skal vedrøre Helmand specielt. Vi skal jo træne nogle folk derude, og det kan lige så godt være i Helmand som andre steder,« siger Mogens Lykketoft.

S-formand Helle Thorning-Schmidt har ellers tidligere talt varmt for en exit-dato fra Helmand.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, ønsker ikke at fastsætte en dato for, hvornår Danmark skal påbegynde tilbagetrækning fra Helmand. Det vil være at gå Talebans ærinde, mener han.

»Med en dato kan Taleban bare holde sig i ro, indtil de internationale tropper er ude. Og når datoen så oprinder, kan de komme frem igen og være et lige så stort problem som før. Men så har vi jo trukket os ud. Det går ikke, og derfor er de Radikales udmelding meget hasarderet,« siger Michael Aastrup Jensen.

Niels Helveg Petersen hæfter sig ved, at Holland og Canada er på vej ud af det sydlige Afghanistan. Og ved at den amerikanske præsident Obama har bebudet, at USA påbegynder tilbagetrækning af amerikanske tropper i midten af 2011.

De Radikale har ikke taget stilling til, hvornår de danske soldater skal trækkes helt hjem fra Afghanistan.