Radikale kritiserer SF og EL: Vi kunne have fundet en løsning for Amager Fælled

Det Radikale Venstre i København er skuffet over, at Enhedslisten og SF ikke stod fast på at anvende 300.000 kroner fra kommunens budget på at finde nye mulige byggegrunde til byggeriet på Amager Fælled. Det havde ikke nyttet, svarer partierne.

De Radikale er ikke tilfredse med SF og Enhedslistens indsats for at beavre Amager Fælled ved årets budgetforhandlinger.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen og Søren Bidstrup

Budgettet for Københavns Kommune ’18 er i nattens løb færdigforhandlet, og det blev en budgetaftale mellem Socialdemokratiet, SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

Ganske overraskende er de Radikale ikke en del af aftalen, hvilket partiet har været de seneste syv år, hvor nuværende beskæftigelses- og integrationsborgmester, Anna Mee Allerslev (R), har stået i spidsen for de Radikale i Københavns Borgerrepræsentation.

Ifølge borgmesteren skyldes det blandt andet, at der ikke var vilje til at anvende 300.000 kroner ud af et 3,7 milliarder kroner stort budget på en ekstern vurdering af, hvilke byggegrunde det omdiskuterede Amager Fælled Kvarter kunne bygges på i stedet for de planlagte seks procent af Amager Fælled.

En velvilje, som heller ikke fandtes hos politikerne fra SF og Enhedslisten, der som de Radikale er imod det planlagte byggeri på den gamle strandeng.

»Vi kunne have fået beregninger, der ville betyde, at vi allerede i december var klar med en ny løsning, som socialdemokraterne kunne leve med. Hvis SF, Enhedslisten og de Radikale havde stået sammen om at få den eksterne vurdering, kunne vi have fået en seriøs diskussion af, hvilke byggegrunde der kan sættes i spil, og hvilke fortætninger der kan laves,« siger Anna Mee Allerslev:

»Der er brug for et fagligt og sagligt grundlag af byggemulighederne – også til at overbevise Socialdemokratiet efter valget,« siger Anna Mee Allerslev.

Borgmesteren forstår ikke, at den mulighed ikke blev grebet:

»Jeg er rigtig skuffet over SF og Enhedslisten. De havde en historisk mulighed, for der var et klokkeklart flertal for Amager Fælled i forhandlingerne, efter de borgerlige forlod forhandlingsbordet. Derfor er jeg skuffet over, at man ikke vil bruge sine mandater til en undersøgelse, og jeg tror også, at det vil skuffe de mange københavnere, som er blevet lovet noget andet,« siger Anna Mee Allerslev.

Berlingske fanger spidskandidaten for SF i København, Sisse Marie Welling, på telefonen for at høre, hvorfor partiet ikke stod fast på at anvende 300.000 kroner på en vurdering af mulige byggegrunde, som potentielt kunne overbevise Socialdemokratiet:

»Der er ingen tvivl om, at vi vil have en løsning på Amager Fælled, men det er en fastlåst situation på Rådhuset, hvor S og de borgerlige partier har flertal. Vi er ikke villige til at gå på kompromis, for vi vil have byggeriet fjernet fra Amager Fælled, men alt, vi kunne have aftalt med socialdemokraterne i nat, ville have været et kompromis og betydet, at vi ikke fik den ønskede løsning,« siger Sisse Marie Welling.

SF-spidskandidaten vil hellere lade det være op til københavnerne at sikre et grønt flertal efter kommunalvalget, som kan stemme lokalplanen for området ned.

Spidskandidaten for Enhedslisten, Ninna Hedeager Olsen, siger, at Amager Fælled er »sindssygt vigtig for os«, men at partiet ikke ville have Fælleden ind i en budgetaftale, medmindre der var tale om en totalfredning.

»Alle små, mærkelige kompromisser og udsættelser vil vi ikke. Vi håber, at der er et nyt flertal efter valget, som kan stemme lokalplanen ned. Er der det, er der ingen grund til at bruge penge på eksterne undersøgelser. Det kan et flertal pålægge Økonomiforvaltningen at lave,« siger Ninna Hedeager Olsen.

Men det er jo ikke sikkert, at det flertal kommer – har I ikke misset en mulighed?

»Socialdemokraterne kommer ikke til at skifte mening, fordi en ekstern vurdering fortæller kommunen, hvilke byggegrunde vi har. Der er ikke noget indhold i det. Selv om vi efter valget sidder med en rapport over byggegrunde, så skal der stadig et flertal til at stemme lokalplanen ned, såfremt vi skal bremse byggeriet på Fælleden,« siger Ninna Hedeager Olsen.

Blandt elementerne i budgetaftalen '18 er:

Helhedsrenovering Heibergskolen: 58,6 mio. kr. over 4 år
Løft af folkeskolens udskoling: 220 mio. kr. over 4 år
To nye dagsinstitutioner i Ørestad Syd: 94,4 mio. kr. over 4 år
Køb af 83 nøglefærdige daginstitutionsgrupper i hele byen: 397,1 mio. kr. over 4 år
Moderniseringsplan for byens plejeboliger: 88,5 mio. kr. over 4 år
Modernisering af Stubberupgård, botilbud til voksne sindslidende: 105,3 mio. kr. over 4 år
Cykelpakke, herunder Ndr. Frihavnsgade som cykelgade: 50,5 mio. kr. over 4 år
Udmøntning af pulje til at undgå yderligere nedslidning af veje og broer: 157 mio. kr.
Grønne byrum i forb. m. skybrudssikring, Karens Minde Aksen, Kulbanevej, Fredens Park + Smedetoften: 64,6 mio. kr.
Omlægning til grønne havnebusser: 10 mio. kr. over 4 år. + drift
Omlægning af linje 2A til elbus: 12,3 mio. kr.
Grundkapital til nye ungdomsboliger: 20 mio. kr.
Ren by og natteliv, bl.a. støjvagter, renovering af toiletter, spuling, hyppigere tømning af affald: 9,3 mio. kr. årligt i drift
Kampsportens hus på Nørrebro: 58,6 mio. over 4 år
Tilbagerulning af varslet sommerferiepasning (lukning) i dagsinstitutioner: 12,7 mio. kr.

Find hele budgetaftalen HER