Radikale islamister puster til hadet mod Yahya Hassan

Især unge mænd fra Yahya Hassans egen generation er vrede på den kontroversielle digter. Radikaliserede kræfter i det salafistiske miljø fører an, og de mest ekstreme anser Yahya Hassan som et legitimt mål.

200 gæster måtte kropsvisiteres, før det længe ventede arrangement i Vollsmose i Odense med den kontroversielle digter Yahya Hassan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Selv om Yahya Hassan især har kritiseret sin egen far og islam i sine digte, er det ikke forældregenerationen, der står forrest for at svare igen. Den vrede, som digteren har affødt, slår derimod kraftigst ud i den generation, som Yahya Hassan selv tilhører.

Og de unge er ikke bange for at gøre alvor af de trusler, som dagligt regner ned over digteren.

»Uanset om Yahya Hassan er i Odense eller et andet sted, er der en meget alvorlig trussel mod ham. Går det galt, kan det koste ham livet. Så alvorligt er det,« siger Poul Løhde, politidirektør ved Fyns Politi.

Erklæret fjendskab fra islamisk gruppering

Alvoren blev tydelig, da en ung mand på 24 år (IM) genkendte den 18-årige digter i forhallen på Hovedbanegården i København og angiveligt råbte »vantro – dø« mens han gentagne gange slog Yahya Hassan. Manden med det lange skæg vedstod efterfølgende i ordknappe sætninger, at han havde overfaldet Yahya Hassan.

Da det kom frem, at gerningsmanden var tidligere terrordømt i den såkaldte Glostrup-sag, tog sagen en alvorlig drejning. I dag er Yahya Hassan ifølge Berlingskes oplysninger mandsopdækket af Politiets Efterretningstjeneste (PET). I særlige situationer skal digteren også bære skudsikker vest.

Siden IM blev prøveløsladt i 2010, har han haft tæt kontakt til det salafistiske miljø i København, der er kendt for at bruge ekstrem retorik, og som har et sort-hvidt verdensbillede.

I dag er grupperingen »Kaldet til Islam« en central og samlende enhed for salafister. »Kaldet til Islam« tror ikke på demokratiet, de ønsker at indføre shariazoner i visse dele af København – og så hader de digteren Yahya Hassan i en sådan grad, at man i oktober udsendte en 40 minutter lang video, hvor man erklærede digteren fjendskab.

»Han vil bekæmpe Allah (...) og muslimerne med sine digte. Og walahi ( jeg sværger ved Gud, red.), vi siger til ham fra i dag, herfra, at vi erklærer fjendskab, og vi vil bekæmpe ham med Koran og sunna (leveregler overleveret fra profeten Muhammed, red.)«, siger taleren Abu Ubaydillah, en af de centrale personer i Kaldet til Islam. I går var videoen blevet set godt 8.000 gange.

Hvis en ung sympatiserer med Kaldet til Islam, bør alle alarmklokker lyde. Sådan lød advarslen på Grundtvigs Højskole i begyndelsen af september, hvor politifolk, PET og socialarbejdere mødtes for at udveksle erfaringer om radikalisering. Kaldet til Islam hævder selv, at de har 10.000 medlemmer, men så vidtrækkende er grupperingen næppe, vurderer ekspert i radikalisering Manni Crone, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Hun påpeger, at nogle af gruppens tilhørere vil betragte Yahya Hassan som et legitimt mål.

»Når de vælger at lave en video om ham, bliver han ikke bare en modstand eller en fjende. Nogle kan også opfatte ham som et mål for vold. Når Kaldet til Islam taler ham op som et mål, nærer de et had, der i forvejen er til Yahya Hassan i visse miljøer,« siger hun og uddyber:

»Der findes altid nogen derude, som har lyst til at gå skridtet videre.«

Radikaliserer unge gennem internettet

Kaldet til Islam har en professionelt udformet hjemmeside og lægger jævnligt nye videooptagelser ud med belæringer. Den metode er en kendt form til at mobilisere og radikalisere unge, advarer Nico Prucha, der er ekspert i islamistisk propaganda fra Institut for Fredsforskning og Sikkerhedspolitik på Universität Hamburg.

»Via internettet taler de til rodløse, vrede unge mænd, der bliver en slags »copy-paste-islamister«. Nogle bliver overtalt til at tage til Syrien for at kæmpe på oprørernes side. Andre bliver overbevist om, at de skal kæmpe for en islamisk stat og tankesæt hjemme,« siger han.Politiets Efterretningstjeneste ( PET) vil af principielle grunde ikke forholde sig til, om videoen fra Kaldet til Islam giver anledning til yderligere bekymring for digterens sikkerhed. Men Københavns Politi oplyser til Berlingske, at 27 personer er anmeldt for at fremkomme med trusler mod digteren. Seks er sigtet for alvorlige dødstrusler. En af de seks sager er på vej mod en retssag, og personen bag er sigtet for at fremkomme med dødstrusler efter straffelovens paragraf 206.Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kaldet til Islam.