Radikale anklager politiet for at være på kant med loven

Politiets visitationszone i tre kommuner efter weekendens skyderier er i strid med politiloven, lyder det fra de Radikale. Politiinspektør afviser.

Det er muligvis ikke lovligt, at Københavns Vestegns Politi har indført visitationszone i Gladsaxe, Herlev og Ballerup Kommune efter weekendens tre storkøbenhavnske skyderier. Sådan lyder kritikken fra de Radikales retsordfører, Jeppe Mikkelsen (R).

- Det ser ud til at være på kant med politiloven, og jeg tror, man har lavet en fejl, da man oprettede den her visitationszone. Det er meget vigtigt, at visitationszoner har et begrænset areal i form af enkelte gader, pladser eller lignende. Tre kommuner er et meget, meget stort areal, siger han.

Han henviser til politiloven, hvor der ifølge Jeppe Mikkelsen står, at »en beslutning om visitation typisk vil omfatte et bestemt afgrænset område, for eksempel et værtshus, et butikscenter, en gade eller en plads, mens der ikke kan træffes beslutning om visitation i for eksempel en hel politikreds eller kommune«.

Visitationszonen er blevet oprettet efter weekendens tre skudepisoder. Fredag aften mistede en 19-årig mand livet, og to blev såret under et skyderi i Høje Gladsaxe, da en ukendt gerningsmand skød mod en gruppe unge mænd. Lørdag aften blev en ung mand på 19 år skudt i foden i Kokkedal, og søndag eftermiddag blev en mand skudt i ryggen på åben gade i Værløse.

I en visitationszone kan politiet under en konkret mistanke om et strafbart forhold udføre stikprøver og visitere personer, køretøjer, tøj og tasker for at kontrollere, om forbipasserende har ulovlige våben på sig.

- Principperne bag er jo, at politiet ikke bare skal komme og visitere folk overalt uden yderligere mistanke. Det er sådan noget, der kendetegner stater, vi normalt ikke sammenligner os med. Det er en unødvendig mistænkeliggørelse af borgerne i de tre kommuner, siger Jeppe Mikkelsen.

Han vil derfor bede justitsminister Morten Bødskov (S) om at se på sagen, og hvis han er enig med den radikale retsordfører i, at politiet ikke overholder loven, vil Jeppe Mikkelsen bede ham rette henvendelse til Københavns Vestegns Politi.

Politiinspektør Bent Isager-Nielsen afviser Jeppe Mikkelsens kritik og understreger, at zonen ikke er en fejl.

- Der står i kommentaren til loven, at der normalt ikke kan indføres visitationszone i politikredse eller hele kommuner. Så det er rigtigt nok, at det kan der normalt ikke, men vi synes, at situationen er alvorlig nok til, at vi udvider zonen til at omfatte de tre kommuner, siger han og fortsætter:

- Vi bruger den jo ikke til at genere den almindelige borger med. Det er et redskab, som vi er meget glade for, og der er nogle polititaktiske ting, der gør, at lige netop de tre kommuner er relevante.

Bent Isager-Nielsen fortæller, at politiet har en idé om, hvem der muligvis kan stå bag skyderiet i Høje Gladsaxe, og det er med kendskab til dem og hvilke kredse, de normalt bevæger sig i, at visitationszonen er blevet udvidet.

Nordsjællands Politi valgte mandag eftermiddag også at indføre visitationszone i Kokkedal.