Radikal politiker om drabet på fransk lærer: »Det er i hvert fald ikke en muslim, der har slået ham ihjel«

I et radioprogram udtaler det radikale byrådsmedlem i Brøndby Elif Demir Gökce, at hun ikke tror på, at den franske lærer Samuel Paty blev dræbt og halshugget af en muslim. Det er ifølge partiets landsformand en »vild udtalelse«, og politikerens fremtid i partiet skal nu diskuteres.

Elif Demir Gökce er byrådsmedlem for Radikale Venstre i Brøndby. Efter kontroversiel udtalelse om drabet på Samuel Paty er hun nu kaldt til en »seriøs« samtale med landsformanden. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR/Radikale
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Drabet på den franske lærer Samuel Paty har ikke noget med islam at gøre, for muslimer slår ikke ihjel.

Det sagde byrådsmedlem fra Det Radikale Venstre i Brøndby Elif Demir Gökce i en radioudsendelse.

I programmet »Alis Fædreland« på 24syv var Elif Demir Gökce inde for at diskutere undervisning i Muhammed-tegningerne. En gammel diskussion, der nu igen er blusset op på baggrund af et beslutningsforslag fra blå blok om, at staten skal lave undervisningsmateriale med tegningerne, som lærere kan bruge.

Hun gav også udtryk for, at der ingen frygt bør være fra lærere, når de underviser i tegningerne – som Samuel Paty gjorde.

I den forbindelse udtaler Elif Demir Gökce, at »det i hvert fald ikke er en muslim, der har slået ham ihjel«, for det er »umuligt i Islams kontekst«.

Samuel Paty blev i efteråret 2020 slået ihjel på åben gade. Den 18-årige tjetjener, Abdoullakh Anzorov, der førte kniven, udråbte efterfølgende »Allahu akbar«, som betyder »Allah, den muslimske gud, er stor«, og slog efterfølgende et billede op på Twitter af Patys afskårne hoved med teksten: »I Allahs navn, den mest storslåede, den mest barmhjertige … til Macron, de vantros leder, jeg har henrettet en af jeres helvedeshunde, som vovede at nedgøre Muhammed«.

Landsformand kalder til samtale

Blandt andre politisk kommentator Jarl Cordua linkede efterfølgende på Facebook til radioindslaget og skrev, at »De radikale har altså et problem med deres nyvalgte byrådsmedlem i Brøndby«.

Udtalelsen har også fået De Radikales landsformand, Mikkel Sarbo, til at kommentere, at han ville tage en snak med Elif Demir Gökce om, hvorvidt hun »hører hjemme« hos De Radikale, da udtalelserne ikke er i overensstemmelse med partiets politik.

Og argumenterne for at Abdoullakh Anzorovs drab på Samuel Paty ikke havde noget med islam at gøre, mener Adam Holm er fakta-benægtelse. Han skriver i et indlæg bragt i Altinget en række argumenter for, at den 18-årige tjetjener har mange tråde til den islamiske trosretning.

Alene fornavnet, Abdoullakh, er et muslimsk navn. Han anråbte Allah efter henrettelsen og erklærede, at den dræbte, Samuel Paty, blev slået ihjel, fordi han nedgjorde profeten Muhammed.

Det affødte endnu et debatindlæg, nu fra landsformanden fra De Radikale, der ellers havde holdt sig til én Facebook-tråd. Han erklærer sig enig med Adam Holm og understreger, at der er tale om Elif Demir Gökces personlige holdning og ikke partiets. Mikkel Sarbo kalder partifællens udsagn for »vilde« og skriver videre:

»Jeg vil nu tage en kop kaffe og en seriøs samtale med Gökce.«