Radikal politiker: »Homofobiske præster gemmer sig bag Gud«

Radikale Venstres gruppeformand i København vil udstille sogne, hvor præster ikke vil vie homoseksuelle. Præst mener, det truer kirkens mangfoldighed og vil stigmatisere et kirkeligt mindretal.

Den radikale gruppeformand i København, Tommy Petersen, har lavet en hjemmeside, der skal registrere sogne med præster, der ikke vil vie homoseksuelle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præster, der ikke vil vie homoseksuelle, skal udstilles på ny hjemmeside. Det mener Radikale Venstres gruppeformand på Københavns Rådhus Tommy Petersen. Han står bag sitet stopdiskrimination.dk, der skal vise, i hvilke sogne præsterne ikke vil vie homoseksuelle.

»Jeg synes, det er fuldstændig absurd, at vi har offentligt ansatte, som har lov til at diskriminere ved at nægte at betjene borgere baseret på deres seksuelle orientering. Vi må som samfund sige stop, når homoseksuelle skal ydmyges ved at blive afvist med holdningen om, at deres kærlighed ikke er lige så rigtig som andre menneskers,« siger Tommy Petersen.

Han mener, at den nuværende lovgivning, der giver præster lov til selv at afgøre, om de vil vie homoseksuelle, kan være i strid med vores diskriminationslove. Men så længe den gældende lovgivning består, mener han, at homoseksuelle i det mindste skal have mulighed for at tjekke, om præsterne i sognet vier homoseksuelle. Han tror ikke på, at præsternes afvisning af homoseksuelle bunder i deres teologiske tolkning af Bibelen.

»Når fire ud af fem præster gerne vil vie homoseksuelle, så er det ikke, fordi der er et problem med religionen, så er det, fordi de resterende 20 procent, som nægter, selv har den personlige overbevisning, at det er forkert. Jeg synes ikke, det er i orden, at homofobiske præster gemmer sig bag Gud. De kan ikke bare skyde skylden for egne holdninger på Gud. De præster, der ikke vil vie homoseksuelle, burde som minimum selv registrere sig på hjemmesiden, så homoseksuelle ikke skal ydmyges ved at opsøge dem forgæves,« siger Tommy Petersen.

Sognepræst Frederik Berggren Smidt ved Fredens-Nazaret kirke i Ryesgade i København vil ikke vie homoseksuelle. Han mener, at Tommy Petersens motivforskning er noget vrøvl.

»Det har intet med homofobi at gøre, men fordi vi ikke mener, vi har bemyndigelse til at vie homoseksuelle i de bibelske skrifter. Jeg læser Bibelen som et kærlighedsbrev til mennesket. Gud elsker alle mennesker, men det er ikke det samme, som at Gud velsigner alt det, vi gør. I forhold til ægteskab velsigner Gud foreningen af mand og kvinde, og derfor ville jeg bryde mit præsteløfte ved at vie homoseksuelle, og det kan jeg ikke,« siger Frederik Berggren Smidt.

Han er stærkt imod enhver form for registrering, som, han mener, er en direkte trussel mod kirkens mangfoldighed.

»Det er en ualmindelig dårlig idé, som jeg kraftigt vil advare mod. Det skal udstille og stigmatisere de præster, der er imod den praksis, som flertallet går ind for. Så længe vi er enige om det allervigtigste som Jesu genopstandelse og det evige liv, skal der være plads til forskellige synspunkter,« siger Frederik Berggren Smidt.

Han har ikke noget personligt problem med homoseksuelle, og da han var helt nyuddannet præst, så han positivt på at vie homoseksuelle. Men da det i 2012 blev endeligt vedtaget, at homoseksuelle kan indgå ægteskab, måtte han erkende, at han ikke kunne finde belæg for det i Bibelen.

»Det var en svær erkendelse. Jeg sov næsten ikke i to måneder, fordi jeg godt vidste, at jeg ville skuffe andre mennesker og mine homoseksuelle venner. Det var bestemt ikke nemt, men jeg fandt ud af, at det var det eneste forsvarlige som præst,« siger Frederik Berggren Smidt.

Sognepræst Birgitte Kragh Engholm fra Sct. Matthæus Kirke på Vesterbro i København mener, at en smiley-ordning vil være gavnligt for at vise de teologiske uenigheder, som, hun mener, er en væsentlig del af folkekirken. Men hun stejler over det, hun fornemmer, er Tommy Petersens egentlig formål.

»Det lyder som om, målet med ordningen er at skabe splittelse og udstille folkekirken negativt i et værdiladet spørgsmål, der skiller vandene, og som mange har en holdning til. Præster er forskellige, og det er meget vigtigt, vi holder fast i det. Folkekirken skal kunne rumme de præster, der tænker anderledes end flertallet, samtidig med, at homoseksuelle og dem, der vil vies i det fri, ved, hvem de skal henvende sig til. Så anliggendet er vigtigt, og vi skal blive meget bedre til at melde klart ud. Men det skal udformes mere gennemtænkt end det her initiativ,« siger hun.