Radikal leder om »enorm frustration«: »Jeg har svært ved at se for mig bare at fortsætte på den her måde«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

»Frustrationen er enorm. Enorm«. Sådan beskriver den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, partiets oplevelse af den socialdemokratiske regering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til endnu et dagens overblik på en ganske særlig dag.

I dag er nemlig pinsedag, og for dig, der ikke lige kan huske, hvad det nu er for noget, så markerer pinsen i den kristne tro den dag, da Helligånden kom ned til Jesus' disciple, gjorde dem i stand til at tale forskellige sprog, så de kunne sprede det kristne budskab.

Videre til overblikket, der fortsætter med nyheden om alt for mange videregående uddannelser med alt for høj dimittendledighed og et par alvorsord om den materielle generationskløft fra en af erhvervslivets topchefer.

Du kan også lytte til overblikket:

I overblikket bliver der også tid til at reflektere lidt over risikoen for korruption herhjemme og et interview med en meget frustreret radikal leder.

Men coronaen er stadig iblandt os, så først den daglige status på situation netop nu:

Radikal trussel

Den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, og det radikale bagland er efterhånden mere end træt af den socialdemokratiske regering, lader hun Politiken forstå.

»Jeg har svært ved at se for mig bare at fortsætte på den her måde«, siger hun:

»Frustrationen er enorm. Enorm.«

Kritikken af regeringen går på mange ting.

Ud over den radikale modstand mod den socialdemokratiske højredrejning af udlændingepolitikken har regeringen ifølge de radikale været alt for fodslæbende i klimapolitikken.

Dertil kommer en »meget lukket, meget indadvendt, meget topstyret« coronahåndtering og generelt indadvendt i regeringsførelsen, skriver avisen.

Sofie Carsten Nielsen forklarer, at hun gennem foråret fra mange sider i baglandet har fået appeller til at vælte regeringen.

Læs historien her.

»Bagsiden af den medalje, der hedder masseuddannelse«

På mange af de over 800 udbud af videregående uddannelser herhjemme uddanner de studerende sig ikke til arbejdsmarkedet, men til ledighed.

Derfor er spørgsmålet, om Danmark overhovedet har brug for alle de mange uddannelsesudbud.

Sådan lyder det fra Dansk Erhverv, der har udarbejdet en ny oversigt over, hvor høj den såkaldte dimittendledighed er på alle de mange uddannelser.

Oversigten afslører, at der i 2018 var en gennemsnitlig dimittendledighed på 9,7 procent blandt alle uddannelserne.

Men på godt hver fjerde uddannelse er dimittendledigheden fem procentpoint højere end gennemsnittet.

Men hele 101 uddannelsesudbud har ifølge oversigten en dimittendledighed på 25 procent eller mere.

På nogle uddannelser, ikke mindst dem med få dimittender, er den langt højere end 25 procent.

Liberal Alliances (LA) uddannelsesordfører, Henrik Dahl, kalder de mange udbud for »bagsiden af den medalje, der hedder masseuddannelse«.

Læs historien her.

Gerningsmænd får ofres personlige oplysninger udleveret

En gerningsmand kan få udleveret offers private oplysninger såsom psykolognotater, offerets opholdssteder og oplysninger om offerets familie.

Det skriver Jyllands-Posten ifølge Ritzau.

Hvis et offer får erstatning efter en retssag, er det efterfølgende Civilstyrelsen, der skal indkræve pengene hos gerningsmanden.

Her har den dømte ret til at få indsigt i dokumenter, der ligger til grund for erstatningen.

I en konkret sag, hvor en 13-årig pige blev udsat for seksuelle overgreb af sin idrætslærer, har gerningsmanden fået udleveret 69 dokumenter, der blandt andet fortæller om pigens inderste tanker og følelser i tiden efter overgrebene.

»Rent juridisk er det tvivlsomt, om der er hjemmel til, at en gerningsmand får dybt personlige oplysninger om ofret,« siger Michael Gøtze, professor i forvaltningsret på Københavns Universitet, til Jyllands-Posten.

Civilstyrelsen oplyser, at den konkrete sag er håndteret efter reglerne.

Læs historien her.

»Hvad er det for en verden, de unge kigger ind i?«

Ifølge topchef i Danmarks største kommercielle pensionsselskab PFA, Allan Polack, har coronakrisen pustet til en større ulighed mellem generationer, hvor unge er endt som de store økonomiske tabere.

»Under corona er alle assets (aktiver, red.) steget voldsomt i værdi. Fast ejendom, aktier, obligationer. Det vil sige, at alle de, der i forvejen har værdier, har fået nogle meget store afkast. Hvad enten du kalder dem det grå guld eller rødvinsgenerationen, så har de, der er over 50 år, købte egen bolig for 20 år siden og har indbetalt på deres pensionsopsparinger i 25 til 30 år eller mere, fået mega meget ud af det seneste år. Man må sige, at de har fået, så hatten passer,« siger han.

Ifølge ham skaber festen på boligmarkedet og det globale aktiemarked »den store diskussion«.

»Hvad er det for en verden, de unge kigger ind i?« spørger han.

Læs historien her.

Advarsel om kommunal korruption

Transparency International Danmark vil med et nyt forslag forud for efterårets kommunalvalg forsøge at komme korruption til livs.

Organisationen foreslår, at alle beløb til politikere og partier over 2.000 kroner samt navnet på donorerne skal offentliggøres løbende under valgkampen til kommunalvalget, der afholdes til november.

»Der er rigtig mange, som ikke rigtig vil forholde sig til risikoen for korruption. Vi lever i et land, hvor vi er lidt naive og tror, at sådan noget ikke sker hos os. Men vi ser jo igen og igen, at sagerne også sker hos os,« siger organisationens formand, Jesper Olsen.

Han fremhæver, at risikoen for korruption »simpelthen er større« i lokalpolitik end i landspolitik.

Læs historien her.

Det skete i dag

1576: Den danske astronom Tycho Brahe modtager lensbrev for øen Hven, som han har fået af kong Frederik 2.

I eftermiddag

Premier League slutter i England med kampstart for alle kampe klokken 17.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik