Rådhuspladsen skal have storheden tilbage

Rådhuspladsen har mistet sin betydning som det centrale sted i byen. Arkitekt har genfødt pladsen i et nyt forslag.

Rådhuspladsen skal være et rum, hvor byen kan iscenesætte sig selv, og hvor der er plads til at afholde store events, som f.eks. da Danmark vandt EM i fodbold i 1992.

Det mener arkitekt Jan Koed, der har specialiseret sig i arkitektoniske visualiseringer, og de seneste tre-fire år på eget initiativ har arbejdet på et forslag til, hvordan Rådhuspladsen skal udvikles i fremtiden. Han håber, at hans forslag vil være med til at inspirere og præge den fremtidige debat om Metropolzonen.

»Rådhuspladsen er så forsømt i dag. Der er i dag ikke tale om en plads, men snarere om et stort trafikkryds,« siger Jan Koed.

Tunnel under pladsen
Han har derfor saneret og ryddet ud i trafikken på pladsen, bl.a. er H.C. Andersens Boulevard lagt ned i en tunnel under Rådhuspladsen. Desuden er der etableret en fælles, underjordisk station for metroen og de nord-sydgående buslinjer, som udgår fra pladsen.

Endelig skal København have en ny port til Vesterbro - beliggende på næsten sammen sted, som byporten lå i gamle dage. Byporten lukker et hul i facaderækken og kan blive et nyt vartegn for byen, mener Jan Koed, der har samlet sine visioner i et forslag, som er sendt til Københavns Kommune, og i øjeblikket kan ses på den såkaldte Metropolzonens hjemmeside.