Rådhuspladsen skal have storheden tilbage

Rådhuspladsen har mistet sin betydning som det centrale sted i byen. Arkitekt har genfødt pladsen i et nyt forslag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rådhuspladsen skal være et rum, hvor byen kan iscenesætte sig selv, og hvor der er plads til at afholde store events, som f.eks. da Danmark vandt EM i fodbold i 1992.

Det mener arkitekt Jan Koed, der har specialiseret sig i arkitektoniske visualiseringer, og de seneste tre-fire år på eget initiativ har arbejdet på et forslag til, hvordan Rådhuspladsen skal udvikles i fremtiden. Han håber, at hans forslag vil være med til at inspirere og præge den fremtidige debat om Metropolzonen.

»Rådhuspladsen er så forsømt i dag. Der er i dag ikke tale om en plads, men snarere om et stort trafikkryds,« siger Jan Koed.

Tunnel under pladsen
Han har derfor saneret og ryddet ud i trafikken på pladsen, bl.a. er H.C. Andersens Boulevard lagt ned i en tunnel under Rådhuspladsen. Desuden er der etableret en fælles, underjordisk station for metroen og de nord-sydgående buslinjer, som udgår fra pladsen.

Endelig skal København have en ny port til Vesterbro - beliggende på næsten sammen sted, som byporten lå i gamle dage. Byporten lukker et hul i facaderækken og kan blive et nyt vartegn for byen, mener Jan Koed, der har samlet sine visioner i et forslag, som er sendt til Københavns Kommune, og i øjeblikket kan ses på den såkaldte Metropolzonens hjemmeside.