Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Private muslimske sikkerhedsnetværk i København og Aarhus vil rykke ud, når muslimske kvinder udsættes for fysisk eller verbal chikane. Baggrunden for de nyetablerede netværk er, at muslimske kvinder i stigende grad beretter om diskrimination og overfald i kølvandet på terrorangrebet i Paris og senest weekendens attentater i København. I stedet for at ringe til politiet kan kvinderne ringe til en gruppe muslimske mænd, som rykker ud og hjælper.
Men de private værn er en rigtig dårlig idé, mener Yasar Cakmak, formand for Rådet for Etniske Minoriteter.
»Det er selvfølgelig ærgerligt, hvis nogle personer misbruger situationen og stemningen til at chikanere og diskriminere – det skal vi ikke acceptere. Men jeg vil opfordre til, at man kontakter politet. Vi har et velfungerende retssamfund, og det er politiet, der har ansvaret på området. Det kan være svært at styre, hvordan sådan en situation kan udvikle sig,« siger Yasar Cakmak.
Det er uklart, hvor omfattende sikkerhedsnetværkene er, men en talsmand fra gruppen »Beskyt dine søstre« i København siger til avisen metroXpress, at flere hundrede mænd i København er klar til at rykke ud. Han understreger, at gruppen ikke er »en bande eller et tæskehold«, men en gruppe af »fredelige muslimer«, der vil foretage civile anholdelser og ringe efter politiet, hvis en kvinde udsættes for et fysisk overfald.Ifølge Jyllands-Posten er et lignende netværk etableret i Aarhus, og her ser Østjyllands Politi det ikke som et problem, så længe de udsendte hjælpere »ikke bliver korporlige«. Det har fået Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen (DF), op af stolen.»Når repræsentanter for ordensmagten står frem og siger god for et parallelt retssystem, hvor man ikke ringer til politiet, når man har brug for hjælp, men kontakter en gruppe eller et vagtværn, ja, så er vi godt i gang med noget, som bare er forkert. Vi vil bede justitsministeren om at forklare politiledelsen, at det her på ingen måde er acceptabelt,« siger Martin Henriksen til Berlingske Nyhedsbureau.
Hos Københavns Politi råder man til at kontakte politiet, idet situationer med fysiske overfald hurtigt kan udvikle sig.
Mens flere organisationer, herunder Islamisk Trossamfund, melder om en stigning i overgreb og diskriminerende handlinger mod muslimske kvinder, som blandt andet tæller fysiske overgreb i form af kvælertag, spyt og skub, oplever Københavns Politi ifølge metroXpress ikke en stigning i antallet af anmeldelser.