Råd: Derfor skal du droppe de små forsikringer

Du skal forsikre dig mod at gå fra hus og hjem, men mange ekstraforsikringer er spild af penge i forhold til at spare op, mener eksperter.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sisse Stroyer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du kan få dem, når du køber smartphones, tablets, fladskærme, rejser, wc-kummer eller vaskemaskiner. Ekstraforsikringerne, der skal sikre dig mod alt fra tyveri til sort uheld, hvis du kommer til at ødelægge din nyerhvervelse.

Ekstraforsikringen lover som udgangspunkt, at du kan få en helt ny vare inden for en årrække, hvis dit køb går i stykker. Men hos Forbrugerrådet Tænk er man skeptisk over for denne slags forsikringer.

- For en hvilken som helst forsikring gælder det, at du skal holde præmien op mod værdien af det, du køber, siger Lars Baadsgaard, der er ansvarlig for finansielle test i Forbrugerrådet Tænk.

- Hvis præmien er så høj, at den udgør en stor del af, hvad eksempelvis din nye fladskærm koster, så kunne pengene lige så godt bruges til at generhverve i fremtiden, siger han.

Hagen ved en tillægsforsikring er også, at forsikringen kun dækker én ting, fortæller Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent hos Forsikring og Pension.

- Den forsikring du køber i butikken gælder kun den pågældende vare. Hvis du absolut vil forsikre den, kan du hos dit eget selskab finde en tillægsforsikring der dækker al elektronik i huset og ikke kun den ene ting, siger hun.

Anja Lintrup Sørensen anbefaler, at man altid gennemlæser sin egen indboforsikring for, hvad den dækker, inden man tegner en ekstra forsikring for noget nyt.

- De fleste familier har jo meget forskelligt elektronik, og det kan løbe op i mange penge at forsikre hver ting individuelt, advarer hun.

Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at man vænner sig til at spare op til nye ting. For eksempel ved at lægge de penge til side, som en tillægsforsikring ville have kostet.

Gør man det for alle ens elektroniske apparater og hvidevarer, vil man over tid kunne spare penge i forhold til forsikringen, selv om man må betale for reparationer og købe nyt, viste en beregning, som Forbrugerrådet foretog i 2014.

- Man bør forsikre sig mod store ting, der kan få en til at gå fra hus og hjem, men vi mener ikke, at man skal forsikre sig mod ærgrelse, hvis ens telefon ryger på gulvet og går itu, siger Lars Baadsgaard.

Tillægsforsikringen bliver også hurtigt irrelevant, hvis du hører til den type forbruger, som gerne vil have den nyeste eller smarteste telefon eller computer, mener Brian Stjernholm, der er direktør i uvildige.dk.

- Mange elektroniske gadgets har en begrænset levetid, så selv om du forsikrer den nuværende, kommer du ikke uden om at skulle investere i en ny igen inden for en kortere årrække, siger han.

Før du køber en tillægsforsikring:

- Læs din indboforsikring godt igennem og undersøg, hvordan du dækket.

- Hvis du vil have en forsikring til din mobiltelefon, fladskærm, hvidevarer eller lignende, så undersøg om dit eget forsikringsselskab har en tillægsforsikring, som dækker flere produkter i husstanden.

- Undlad at forsikre dig mod ærgrelse. Det er surt, hvis din mobiltelefon går i stykker, men ofte er udgiften ikke så stor, at den kræver en forsikring frem for en lille opsparing.

Kilder: Forbrugerrådet Tænk, Forsikring og Pension

/ritzau/FOKUS