R vil øge indvandring

Det Radikale Venstre ønsker at gøre det endnu nemmere for danske virksom­heder at skaffe udenlandsk arbejdskraft.

Det skal være endnu nemmere for danske virksomheder at skaffe udenlandsk arbejdskraft, og det offentlige skal i højere grad servicere virksomhederne i stedet for at hindre dem i deres jagt på udenlandske hænder.

Det mener de Radikale, som i dag sætter sig sammen i Fredensborg til deres årlige sommergruppemøde.

»Vi ønsker et kulturskifte. Det er ikke virksomhederne, som skal komme til Udlændingeservice, det er Udlændingeservice, som skal komme til virksomhederne,« siger de Radikales integrations- og udlændingeordfører, Morten Østergaard.

Partiet har en række konkrete punkter på dagsordenen. Mest markant er ønsket om at oprette regionale kontorer i Danmark, som skal servicere virksomheder i deres jagt på arbejdskraft i udlandet. Kontorerne skal samarbejde med ambassader rundt om i verden for at skaffe lige præcis den type arbejdskraft, virksomhederne har brug for.

Samtidig skal udenlandske studerende have bedre mulighed for at tage job under uddannelse i Danmark. Indtægtsgrænsen på 450.000 kr. for at få arbejds- og opholdstilladelse skal sænkes til højst 300.000 kr. Langt flere fagområder skal på den såkaldte positivliste, som også giver arbejds- og opholdstilladelse, og green card-ordningen skal ændres, så den giver ret til frit at bo og arbejde i Danmark, ikke kun ret til i en begrænset periode at søge arbejde.

Blandet modtagelse
Meldingen kommer, efter at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i sidste uge inviterede til brede politiske forhandlinger i efteråret. Han ønsker også indtægtsgrænsen sænket til 300.000 kr., langt flere fagområder på positivlisten og en mere fleksibel green card-ordning.

Det radikale udspil modtages dog med blandet fornøjelse hos regeringspartierne.

»Jeg er enig i noget af det, men langtfra det hele. Jeg synes, det er rigtigt at udvide positivlisten, så vi kan få nogle udlændinge ind i de erhverv, hvor vi mangler hænder i Danmark, men jeg synes ikke nødvendigvis, det er rigtigt at sænke indtægtsgrænsen til 300.000 kr., men jeg er klar til at diskutere det,« siger den konservative integrationsordfører Henriette Kjær.