R vil indføre pjækkebøder hos lægen

Gebyr ved udeblivelser bør være et generelt princip overalt i sundhedsvæsenet, mener radikalt medlem i Region Hovedstaden. Det kan vi gøre allerede nu, siger læger.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sløsede patienter skal straffes med bøder, hvis de udebliver fra aftaler hos deres praktiserende læger uden at melde afbud.

Sådan lyder kravet fra det radikale medlem af forretningsudvalget i Region Hovedstaden Charlotte Fischer, der presser på for også at få indført et system med at opkræve gebyrer ved udeblivelser i almen praksis.

»Jeg synes, at vi skal indføre et generelt princip overalt i sundhedsvæsenet, så folk ved, at uanset hvor de bestiller tid, skal de møde op - og ellers koster det. Vi har ikke råd til den form for sløseri,« siger Charlotte Fischer.

Kravet kommer således, efter at der i starten af det nye år sættes gang i et forsøgsprojekt i Region Midtjylland, hvor to afdelinger vil opkræve et gebyr på formentligt i omegnen af 500 kroner fra patienter, som udebliver fra aftaler uden at melde afbud.

Desuden har privatpraktiserende speciallæger - ørelæger, hjertelæger, hudlæger etc. - ligeledes overenskomst-hjemmel til at opkræve gebyrer ved udeblivelser. Tandlæger har også haft muligheden i flere år.

Der findes ingen præcise opgørelser af omfanget af udeblivelser blandt læger uden for sygehusene. Da man i 2005 introducerede gebyr-muligheden i overenskomsten med de privatpraktiserende speciallæger, sagde et skøn, at 7-10 pct. af patienterne udeblev.

Et rundspørge, som Berlingske på et tidspunkt foretog til 29 praktiserende læger i hovedstadsområdet, viste, at de stort set hver dag oplevede, at én eller flere patienter udeblev fra aftaler.

I de praktiserende lægers organisation PLO er der også et ønske om at have en mulighed for at opkræve gebyrer. PLO forsøgte at få den ind i den seneste overenskomst med regionerne, men det blev dengang afvist af regionerne.

PLO har imidlertid efterfølgende fået foretaget en juridisk vurdering, som fastslår, at lægerne godt må opkræve gebyrer, selv om muligheden ikke er indarbejdet i overenskomsten. De er nemlig private erhvervsdrivende og kan gøre det som led i en aftale med deres patienter, hvis de har gjort opmærksom på det på forhånd - ligesom en restaurant kan tage betaling, hvis en gæst udebliver efter at have reserveret bord.

Dét budskab har organisationen også fornylig meldt ud til sine ca. 3.600 medlemmer, oplyser PLO-formand Bruno Meldgaard Jensen.

»Dér hvor det giver problemer, er når patienter udebliver gentagne gange. Det kan vi ikke leve med. Det tager jo tider væk fra andre patienter. Men gebyrer skal også bruges med omtanke. Det kan have social slagside, og man risikerer at skubbe folk, der har det svært, endnu længere væk fra én,« siger PLO-formanden.

Andre politikere i regionerne er dog skeptiske overfor at begynde at bruge gebyrer hos de praktiserende læger. Formanden for løn- og praksisudvalget i Danske Regioner Anders Kühnau (S) siger, at det ikke er noget, man har ønske om at bringe op, medmindre de praktiserende læger ønsker at gennemføre et forsøg med gebyrer.

Han mener, at lægerne skal prøve med andre midler, f.eks. ved at bruge SMS-påmindelser i større målestok.

Næstformanden i udvalget Bo Libergren (V) er heller ikke overbevist om, at det vil være en god idé.

»Jeg deler ikke den moralske tilgang, som nogen har. Det nytter ikke at lave et nyt system ud fra irriterende enkelt-situationer eller ud fra en indignation over, at nogen ikke kan finde ud af det. Det skal nytte noget i forhold til f.eks. at reducere nogle omkostninger. Der skal være flere gevinster end ulemper,« siger han.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har fornylig i et svar til sundhedsudvalget sat spørgsmålstegn ved, om lægerne rent faktisk har hjemmel til opkræve gebyrer uden om en overenskomst. På Christiansborg mener Venstres sundhedsordfører Sophie Løhde, at man i regionerne først må gøre sig nogle erfaringer med gebyrer på sygehusene, før man også begynder at overveje det i forhold til de praktiserende læger.

»"Regionerne har været meget fodslæbende med at få sat gang i projekterne på sygehusene, selv om VK-regeringen allerede gav dem muligheden tilbage i 2008. Så lad os få erfaringerne herfra, før vi åbner for nye områder. Jeg savner også en opgørelse på landsplan over, hvor stort problemet med udeblivelser er,« siger hun.