R: Privatklinikkerskal uddanne læger

De Radiale vil forpligte privatklinikker til at uddanne fremtidens læger.

Den ny ventelistegaranti truer uddannelsesniveauet blandt læger.

Garantien på en måned vil gøre privathospitalerne i stand til at tiltrække endnu flere læger og sygeplejersker. Men når man bejler til det offentliges mest erfarne speciallæger, svækkes uddannelsen af nye læger, advarer fagfolk.

»Når man dræner det offentlige for erfarne kirurger, forsvinder kostbar viden. Det betyder, at vi får et kæmpe problem uddannelsesmæssigt. For når der kun er et fåtal tilbage, der kan uddanne speciallæger under uddannelse, vil det unægtelig sætte præg på uddannelsesniveauet,« siger Per Hölmich, overlæge på ortopædkirurgisk afdeling på Amager Hospital.

Han får støtte fra andre fagfolk.

De Radikale fremsætter efter sommerferien et konkret forslag, som skal forpligte privatklinikkerne til også at uddanne fremtidens læger sammen med de offentlige sygehuse. »De private sygehuse har længe kørt frihjul, og nu skal de efter min mening forpligtiges til at uddanne både læger og sygeplejersker,« siger partiets sundhedsordfører Charlotte Fischer.

De Konservative er dog ikke fornøjet med forslaget fra de Radikale.

»Opgaven er først og fremmest at sørge for, at det offentlige sygehusvæsen bliver så attraktivt, at det kan fastholde de dygtige læegr og sygeplejersker, der allerede er i sundhedsvæsenet.

Men vi kommer naturligvis ikke uden om, at der er lægemangel, og derfor skal man se på, hvordan vi kan tiltrække læger fra udlandet og planlægge, hvordan vi på længere sigt kan uddanne flere læger,« siger uddannelsesordfører Helle Sjelle.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V).