R: Politiet skal på open source

Der er 100 mio. kr at spare ved at omlægge politiets it-system og gå over til såkaldte open source-programmer, mener Det Radikale Venstre.

Politiets it-systemer har store problemer med at tale sammen, og nu foreslår de radikale at skrotte de nuværende systemer og skifte til åbne og gratis systemer. Fold sammen
Læs mere
Foto: BENT K. RASMUSSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

100 millioner. Så mange penge kan politiet ifølge de Radikale spare på at udskifte deres it-systemer til såkaldte open source-programmer.

Partiet tager forslaget med til de forhandlinger om et nyt politiforlig, der begynder på torsdag.

- Der er rigtig mange penge at spare ved at gå over til open source-programmer i politiet, og der er ingen grund til at betale mere end højst nødvendigt for de her programmer, siger de Radikales retsordfører Lone Dybkjær.

Besparelsen skal bruges på at give borgerne mere politi for pengene.

- Vi skal have fokus på at få folk ud af kriminalitet og undgå tilbagefald. Så mentorordninger og bedre forløb med at udsluse kriminelle i samfundet igen, er nogle af de ting, vi gerne vil bruge pengene på, siger Lone Dybkjær.

Open source er et samlet udtryk for åbne, gratis it-programmer, der løbende kan videreudvikles og forbedres.

Blandet modtagelse på Christiansborg

De Konservatives retsordfører Tom Behnke anerkender, at der er et problem med, at politiets it-systemer ikke fungerer ordentlig sammen, men vil afvente, hvad politiet har af ønsker, før han lægger sig fast på noget.

- Det skal ikke være politisk dikteret, hvad politiet skal købe. Det skal være op til en politifaglig vurdering og en indstilling fra politiet til politikerne om, hvad det er for nogle systemer, de har brug for, og hvad systemerne skal kunne. Og hvis man på den måde kan få nogle systemer, der er billigere end i dag, så er det fint for mig, siger Behnke.

I Venstre hilser retsordfører Kim Andersen de Radikales forslag velkomment.Han er klar til at se på alle forslag til besparelser og effektiviseringer i politiet, siger han.

Hovedløst pengeforbrug

I oppositionen bakkes forslaget også op. Socialdemokraternes retsordfører Karen Hækkerup vil se forslaget først, men er umiddelbart positivt stemt, og det samme er SF’s retsordfører Karina Lorentzen.

- Vi bakker op om forslaget. Det er fuldstændig hovedløst, at man har brugt så mange penge på ikke at have open source-programmer i politiet i så mange år, siger Karina Lorentzen.

Svensk politi og NASA bruger open source

I Sverige har politiet allerede taget open source-programmerne i brug. Og også både det amerikanske forsvar og NASA bruger flere og flere open source-programmer.

Politiforliget skal forhandles på plads mellem forligsparterne, der foruden Radikale Venstre også tæller Socialdemokraterne, SF, Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative.

Hos politiet vil man ikke forholde sig til de radikales forslag, fordi politiet ikke ønsker at kommentere på politiske forslag så kort tid inden forhandlingerne, oplyser pressemedarbejder Niels-Otto Fisker.

'Denne artikel er lavet af studerende på Roskilde Universitets journalist-linje som del i et workshop-forløb, der kører i uge 43, 2010.'