Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Rigsadvokaten afsporer indsatsen for at få forældre til at stoppe med at slå deres børn, lyder det fra flere partier bag den nye Barnets Reform, der træder i kraft fra nytår.
De reagerer på rigsadvokatens udtalelser til Berlingske Tidende her til morgen. Samtidig med, at han har indledt en hårdere kurs mod den groveste vold mod børn, åbner han en debat om, hvor vidt det er i familiens interesse, at den mildeste form for vold – f.eks. en enkelt lussing – bliver anmeldt til politiet.
De radikales retsordfører Lone Dybkjær, som var med i arbejdet om både Barnets Reform og afskaffelsen af revselsesretten for mere end 13 år siden, er irriteret over udtalelserne fra landets øverste anklager.
”Rigsadvokatens udtalelser er meget uheldige. Han er med til at skabe et forkert fokus og fordrejer hele debatten, og så netop på et tidspunkt, hvor vi får nye tal, der viser, at vold mod børn stadig er alt for almindeligt. Så er det ikke lige det rigtige signal, han sender,” siger Lone Dybkjær.
Barnets Reform vil skærpe bl.a. skolers og børnehavers pligt til at underrette myndighederne, hvis de får kendskab til børn, som får en lussing eller på anden måde oplever fysiske overgreb i hjemmet. Ifølge nye tal fra SFI er hver femte elev i landets 8. klasser blevet udsat for vold af mor eller far inden for det seneste år – det være sig lige fra en enkelt lussing til den situation, hvor volden ifølge SFI er et ”livsvilkår” for barnet.
SFI’s nye opgørelser viser, at ét ud af 20 danske børn bliver decideret mishandlet af forældre eller stedforældre. Ifølge rigsadvokat Jørgen Steen Sørensen er det den absolut mildeste form for vold – den enkelte lussing givet i et tilfælde af affekt – som familien bør overveje at holde inden for hjemmets fire vægge, fordi en langstrakt politiefterforskning og mulig retssag kan skade familiens muligheder for at komme videre:
”Efter min mening kan man overveje, om den samlet set bedste udgang for barnet, familien og samfundet altid er, at det er retsmaskineriet, der træder i kraft og straffer den pågældende,” siger han i dag til Berlingske Tidende.
Lone Dybkjær mener, at rigsadvokaten rejser et problem, som ikke eksisterer. Antallet af domme for at give en enkelt lussing er forsvindende få, og hun er ikke bekendt med, at politiet skulle blive oversvømmet med anmeldelser om den form for vold. Samme vurdering lyder fra Socialdemokraternes retsordfører Karen Hækkerup:
”Sådanne episoder er der jo meget få, der anmelder. Rigsadvokaten skaber unødig forvirring, for hans melding vil jo blive set i forlængelse af den skoleleder, som forleden sagde, at hans lærere ikke skulle indberette alt. Men der må ikke herske tvivl om, at vold mod børn skal indberettes,” siger Karen Hækkerup med henvisning til en skoleleder i Odense.
Karen Hækkerup forstår i udgangspunktet rigsadvokatens synspunkt om, at en lussing givet i affekt i mange tilfælde bør gå i glemmebogen.
”Mange familier vil have forståelse for den situation, hvor f.eks. et barn ikke ser sig for og er ved at blive kørt ned, og hvor mor så giver en lussing i ren forskrækkelse, men skynder sig at undskylde. Men det er ikke, hvad debatten skal handle om. Vi ved fra undersøgelser og fra lærere og pædagoger, at alt for mange børn jævnligt udsættes for vold, og det er dem, vi skal hjælpe,” siger hun.
Børns Vilkår og Børnerådet understreger i dag til Berlingske Tidende, at alle former for vold – også den enkelte lussing – bør underrettes til enten de sociale myndigheder eller politiet. Dels fordi revselsesretten er afskaffet, og det er derfor forkert at gradbøje volden. Dels fordi al erfaring viser, at den mere systematiske vold mod børn ofte er begyndt med en enkelt lussing, som ingen greb ind over for.