R-borgmester har »mistet tilliden« til Nordhavnsvej

På Københavns Rådhus slås den radikale borgmester Anna Mee Allerslev og Enhedslistens borgmester Morten Kabell nu helt åbent om byggeriet af Nordhavnsvejen. Konservative »føler sig til grin«.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et af de største anlægsprojekter i København danner netop nu ramme om et heftigt internt politisk opgør på Københavns Rådhus.

Efter endnu en bevilling til byggeriet af Nordhavnsvejen har den radikale borgmester Anne Mee Allerslev »mistet tilliden til projektet«. Socialdemokraterne er enige i, »at der ikke er styr på økonomien«, mens de Konservative »føler sig til grin«.

Stridens kerne drejer sig om en ekstra bevilling på 45 mio. kroner. På et møde i kommunens Økonomiudvalg tirsdag i denne uge blev det indstillet, at der skal postes 45 mio. kroner ekstra i det forberedende arbejde omkring en forlængelse af den nuværende tunnel med et såkaldt afgreningskammer. Men netop den del af projektet mener flere politikere, at de allerede har bevilget 80 mio. kr. til tilbage i 2010.

Blandt andet beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev:

»Selvfølgelig kan der ske budgetoverskridelser, men styringen af dette projekt er ikke acceptabel. Vi afsatte i 2010 80 mio. kr. målrettet et afgreningskammer, så vi får en vej til Nordhavn. Så føler man sig taget ved næsen, når man fire år senere finder ud, at de 80 mio. kr. er blevet brugt undervejs til noget helt andet,« siger hun og tilføjer:

»Vi har mistet tilliden til projektet, og vi må have Morten Kabell ind i sagen, så vi kan få garanti for, at det ikke sker igen. Det har været en meget uskøn proces. Det er fair, at projekter kan have en budgetoverskridelse, men der har været adskillige buffere, som allerede er blevet ædt. Vi har været forstående, men det der fik dråben til at løbe over for mig var dette afgreningskammer,« siger Anne Mee Allerslev.

Det er ikke første gang, at der bliver postet flere penge i projektet.

Så sent som i foråret 2014 bevilligede Borgerrepræsentationen ekstra 20 mio. kr. til byggeriet i forbindelse med den såkaldte overførselssag. Det samme gjorde sig gældende sidste år, hvor projektet også fik ekstra 20 mio. kr. til uforudsete udgifter. Siden 2006 har byggeriet fået mere end 25 bevillinger på samlet set knap 2,2 mia. kr.

Selve afgreningskammeret er stadig ikke finansieret, og det kommer til at koste ca. 350 mio. kr. ekstra.

»Jeg er enig i, at der ikke er styr på økonomien,« siger gruppeformand for Socialdemokraterne, Lars Weiss.

Han mener dog ikke, at budgetoverskridelserne burde komme som en overraskelse for Anna Mee Allerslev:

»"Vi er blevet orienteret undervejs, så det burde ikke være en overraskelse, at der er en budgetoverskridelse, og at der ikke længere var penge i projektet til afgreningskammeret. Vi er blevet orienteret om, at de 80 mio. er blevet brugt til noget andet,« siger han.

Rasmus Jarlov (K), leder for De Konservative i København, kalder de mange løbende bevillinger til vejen for »et meget rodet forløb«.

»Det er som om, at embedsmændene ikke har taget det seriøst, at de skal bruge pengene på det, som politikerne har bestemt. Nu kommer de tilbage og vil have penge til det samme. Jeg føler mig lidt til grin som folkevalgt, at de bare bruger pengene på noget andet,« siger han og tilføjer:

»Jeg forventer, at det bliver indskærpet overfor forvaltningen, at politikernes beslutninger skal følges. De kan ikke bare køre løs og ignorere de politiske beslutninger.«

Morten Kabell (Ø), borgmester for Teknik- og Miljøforvaltningen, undrer sig over kritikken. Han mener, at budgettet holder, hvis man tager højde for inflationen.

»Budgettet er ikke skredet. Nordhavnsprojektet er faktisk kendetegnet ved, at projektet bliver afleveret til tiden og inden for det budget, der oprindeligt blev vedtaget. Det er beklageligt, at politikerne ikke læser notaterne ordentligt. Ikke mange andre offentlige anlægsprojekter kan prale af at blive afleveret til tiden,« siger Morten Kabell.

Han anerkender, at hans forvaltning i 2010 fik 80 mio. kr. til at "fremtidssikre" Nordhavnsvejen. De penge som flere politikere altså nu mener er blevet bevilget igen.

»Når jeg læser papirerne igennem for 2010, så synes jeg egentlig, at indholdet er klart nok. Der er dog ingen tvivl om, at man godt kunne have været mere pædagogisk med at forklare det dengang. Men Anna Mee Allerslev har jo selv stemt for det hele. Jeg håber, da at hun læser det, som hun stemmer for. Ellers kunne jeg godt være bekymret for tilstanden i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen,« siger Morten Kabell.