Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Fra de små klasser skal danske skolebørn oplæres i at være tolerante væsener med respekt for minoriteter. Når de gennem skolegangen lærer om indvandrere, transseksuelle og kønsligestilling, vil de være langt mere tolerante senere i livet, lyder det fra regeringspartiet de Radikale i et nyt politisk udspil.
»Jo mere viden man får om folk, der er anderledes end én selv, desto mere tolerant bliver man,« siger ligestillingsordfører Sofie Carsten Nielsen (R), der forestiller sig, at tolerance og mangfoldighed inddrages i dansk- og samfundsfagstimerne i både de små og de store klasser. Ændringen kan passende ske, når folkeskoleloven skal revideres efter sommerferien, påpeger hun.
Hvad er en trans?
Folkeskolelærerne skal gå ganske banalt frem, mener den radikale ordfører.
»Lærerne skal forklare børnene, hvad det vil sige at være trans. Hvad det vil sige at være homoseksuel. Og hvordan ligestilling mellem kønnene skal forstås. Og så skal børnene vide, at der skal være plads til alle i det danske samfund uanset seksualitet, køn eller etnisk oprindelse,« siger Sofie Carsten Nielsen.
Hun mener, at det halter med danskernes tolerance, når det bliver konkret. F.eks. er der stor modstand mod at indrette bederum til muslimske kolleger på arbejdspladserne.
»Danskerne har ikke helt indstillet sig på, at mangfoldighed er kommet for at blive, og at man kan leve og være på mange forskellige måder. Når seks ud af ti danskere mener, at folk fra Mellemøsten kan betegnes som religiøse fanatikere, så har vi et problem,« siger Sofie Carsten Nielsen med henvisning til en nylig undersøgelse fra analyseinstituttet YouGov gennemført for Ugebrevet A4 i samarbejde med Københavns Universitet.
S og V ser ikke det store behov
Integrationsordfører Jacob Bjerregaard (S) ser ikke det store behov. Han påpeger, at folkeskolen allerede i dag er en dannende institution, hvor børnene fra første skoledag lærer at være tolerante og imødekommende.
»Og senere i de ældre klasser lærer de jo også allerede i dag om, at fremmedhad og racisme er forfærdeligt. For eksempel har Utøya-tragedien utvivlsomt givet anledning til mange diskussioner i de danske klasseværelser. Derfor synes jeg egentligt, at man allerede i dag er dækket godt ind på det område,« siger han.
Ligestillingsordfører Fatma Øtkem (V) mener ligeledes, at folkeskolen i forvejen gør et godt stykke arbejde med at oplyse om minoriteter i Danmark.
Med forslaget blåstempler de Radikale et multietnisk samfund, mener DF.
»Danskerne er blandt de mest tolerante i verden. Det, vores skolebørn har brug for, er at lære noget om dansk historie og danske værdier,« siger gruppeformand Kristian Thulesen Dahl.
I Norge er homoseksualitet på skemaet
Men de Radikale har fat i den lange ende, mener Stine Helena Svendsen, forsker i etnicitet og seksualitet ved Norges teknisk- naturvidenskabelige universitet. I de seneste årtier har Norge haft fokus på homoseksualitet og racisme integreret i undervisningen. F.eks. undervises norske skolebørn i, hvordan to kvinder godt kan være kærester og stifte familie. Stine Helena Svendsen er positiv over for de Radikales forslag, men advarer mod, hvor let undervisningen også kan få den modsatte effekt.
»I en norsk lærebog står der for eksempel, at det ikke er let at være ung og homoseksuel i Norge. Men mange unge oplever måske, at det faktisk er let at være homoseksuel, så den slags generaliserende udtalelser kan være med til at fastholde billedet af, at det er unormalt at være ung homoseksuel,« siger hun.
Deltag i debatten: Skal folkeskolen have tolerance på skemaet?