Qvortrup overtager kritisk værtsrolle tirsdag i »P1 Debat« om hjemsendt »Shitstorm«-vært

DR har bedt politisk redaktør på B.T., Henrik Qvortrup, om at overtage dagens værtsrolle på »P1 Debat«, der har fokus på sagen om DR-værten Mads Aagaard Danielsen. Det skyldes, at man betragter DR-ansatte som inhabile. Beslutningen vækker kritik, fordi Qvortrup er svoger til chef for »P1 Debat«.

Via Twitter oplyser Henrik Qvortrup, at han har betinget sig at få helt frie hænder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DR har bedt B.T.s politiske redaktør, Henrik Qvortrup, om at overtage værtsrollen i dagens udgave af radioprogrammet »P1 Debat«.

Debatprogrammet handler i dag om den hjemsendte, prisbelønnede DR-vært Mads Aagaard Danielsen, der har siddet bag mikrofonen i programmet »Shitstorm« og desuden været vært for »DM i hadbeskeder«.

Debatten finder sted, i kølvandet på at Berlingske søndag på baggrund af 12 kilder, heraf otte navngivne, har beskrevet, hvordan Mads Aagaard Danielsen over en årrække selv har sendt hadefulde beskeder, opført sig chikanerende samt antydet eller direkte truet med at lække nøgenbilleder af kvinder.

Ifølge Henrik Qvortrup skyldes det DRs »inhabilitet« i forhold til en debat om Mads Aagaard Danielsen, at mediehuset har bedt ham om være vært på tirsdagens debatprogram.

Via Twitter oplyser Qvortrup, at han har betinget sig at få helt frie hænder.

Lytterne kan se frem til et debatprogram, der vil være kritisk over for DR, varsler Qvortrup.

»Jeg vil undersøge, hvordan det kan være, at det er ligesom at slå i en dyne, når medarbejdere vil have DR til at reagere på interne sager,« siger han ifølge B.T.

Valget af Henrik Qvortrup til den midlertidige værtsrolle vækker dog kritik. Henrik Qvortrup er svoger til Jakob Sloma Damsholt, der er redaktionsleder på DR og ansvarlig for »P1 Debat«.

»Så (Jakob Sloma Damsholt, red.) har hyret sin svoger, fordi journalisterne på P1radio er inhabile til at lave debat? Kan nogen forklare mig logikken?« skriver en Twitter-bruger, der arbejder som journalist på Radio100.

Jakob Sloma Damsholt mener, at sagen er vigtig at dække, men at man på DR er ramt af inhabilitet.

»Vi synes, at det er en vigtig sag at dække, men vi kan ikke selv dække den, fordi vi er inhabile, da det er en vært, der kommer fra den afdeling. Derfor har vi bedt en god, kritisk journalist om at klare det for os,« siger Jakob Sloma Damsholt ifølge DR.

Damsholt er efter eget udsagn sikker på, at Henrik Qvortrup ikke vil lægge fingrene imellem, når det kommer til kritik af DR.

»Han er valgt af redaktionen, fordi vi er sikre på, at han nok skal være kritisk over for DR. Han har behandlet afdelingens programmer før i sit magasin. Lyt med, og hvis du synes, han skåner os, må vi tage en omgang mere,« skriver Jakob Sloma Damsholt på Twitter.

DR oplyser over for Berlingske, at valget af Qvortrup er foretaget af Christoffer Lønhart Arhøj, der redaktør på P1 Debat. Qvortrup er blevet valgt til rollen efter at have afsøgt flere muligheder. Valget begrundes desuden med »et indgående kendskab til mediebranchen«, og at Qvortrup er »kendt for gå kritisk til værks«.

Berlingske har talt med Henrik Qvortrup, der kalder det »et ubestrideligt faktum«, at P1-chef Jakob Sloma Damsholt er Qvortrups kones halvbror.

»Det kan jeg ikke løbe fra. Jeg kan til gengæld love, at jeg lægger et professionelt, benhårdt, kritisk snit ind over Danmarks Radio handlemåde i denne her sag, og det indbefatter også at se kritisk på Jakob Sloma Damholts rolle. Og så vil jeg i øvrigt bare sige til alle dem, der kloger sig på, hvordan jeg lægger et journalistisk snit, før en udsendelse er sendt: Tag nu lige og lyt til udsendelsen. For meget kan man sige om mig, men der står ikke helt idiot på ryggen af mig. Selvfølgelig har jeg en journalistisk forpligtelse til at gå hårdt til Danmarks Radio – og også Jakob,« siger Henrik Qvortrup.

Qvortrup ønsker ikke at besvare, hvor tæt et forhold han og Jakob Sloma Damsholt har.

Artiklen er opdateret tirsdag 13. oktober 2020 kl. 10:48 med den nederste kommentar fra Henrik Qvortrup og kl. 10:59 med oplysningen om P1-redaktør Christoffer Lønhart Arhøj.