Qvortrup: »Jeg havde ikke antydningen af en alarmklokke, der ringede i mit baghoved«

Henrik Qvortrup havde efter eget udsagn ingen grund til at tro, at kreditkortoplysninger var ulovligt fremskaffet. Den tidligere Se og Hør-chefredaktør erklærer sig uskyldig i retten.

Foto: © Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var intet usædvanligt over det, da Se og Hør i 2008 købte oplysninger om prins Joachim og prinsesse Maries brug af kreditkort under deres bryllupsrejse til Canada af en systemoperatør hos IBM og Nets.

Det fortæller Henrik Qvortrup i Retten i Glostrup mandag formiddag.

»Jeg var af den opfattelse, at oplysningerne om kendtes gøren og laden var fuldstændig sammenlignelig med oplysninger fra andre kilder,« siger han.

Der var ifølge den tidligere chefredaktør på Se og Hør heller ikke noget usædvanligt i, at han 24. juni 2008 mødtes med IBM/Nets-systemoperatøren, som havde leveret oplysningerne. Eller i at han indgik en aftale om et fast, månedligt honorar.

»Der var intet i det her arrangement, der i min optik stak ud, fra hvad der var sædvane hos Se og Hør, og for den sags skyld også hvad der foregår på andre medier,« siger Henrik Qvortrup om mødet.

Henrik Qvortrup medgiver, at kreditkortkilden »næppe ville stå til det forhøjede julegratiale ude ved Nets, hvis det kom frem, at han tippede Se og Hør«.

»Men jeg er nødt til at sige, at det er det, der karakteriserer alle kilder. Der er en grund til, de gerne vil være anonyme, fordi de typisk gør noget, de ikke må for sin arbejdsgiver. Men det er ikke det samme, som at vedkommende gør noget strafferetligt forkert,« siger Henrik Qvortrup.

»Så du mener, der er en lovlig måde, hvorpå han kan give de kongeliges kreditkortoplysninger til Se og Hør?« vil specialanklager Morten Frederiksen vide.

»Hør her: Det er dagligdag på danske medier, at man får oplysninger fra kilder, uden at man kommer ind på, hvordan de lavpraktisk, teknisk er kommet frem. Hvordan fik BTs skattekilde oplysninger? Hvad med Ekstrabladets politikilder? Hvordan kan anklagemyndigheden give oplysninger om, at folk er tiltalte, før de selv ved det?« svarer Henrik Qvortrup med slet skjult reference til, hvordan han i sin tid selv blev informeret om tiltalen i Se og Hør-sagen.

På den baggrund så Henrik Qvortrup ikke noget problem med at indgå et samarbejde med manden, som sidenhen er blevet kendt som Se og Hørs tys-tys-kilde.

»Jeg havde i juni 2008 ikke antydningen af en alarmklokke, der ringede i mit baghoved,« slår Henrik Qvortrup fast.

Han omtaler IBM/Nets-systemoperatøren som »en kilde blandt mange« og fortæller i den forbindelse, at Se og Hør dengang også havde kilder i lufthavnen samt »mangeårige gode kilder ved hoffet«.

Med opsmøgede skjorteærmer svarer den tidligere chefredaktør beredvilligt på anklagerens spørgsmål. Men flere gange svigter hukommelsen med et »det er otte-et-halvt år siden«, eller »det bliver et gæt herfra«.

Han afviser blandt andet at kunne huske mails fra de medtiltalte tidligere Se og Hør-journalister, Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen, som direkte omtaler kreditkortkilden.

På andre spørgsmål er Henrik Qvortrup mere klar i mælet. Han fortæller i retten, at han ikke har informeret Aller Medias øvre ledelse - herunder medtiltalte Per Ingdal - om kreditkortkilden. Og at han ikke har opfordret de ansatte på Se og Hør til ulovligheder.

Det er tidligere i sagen kommet frem, at kreditkortkilden blev betalt sort og i kontanter gennem refusion af bilag.

Men ifølge Henrik Qvortrup var det normal praksis på Se og Hør dengang at betale både kilder og ansatte på den måde.

»Det der med at honorere kilder i naturalier var også meget anvendt før jeg kom til. Der er adskillige kendisser som på den konto er blevet betalt ture sydpå, uden at nævne navne,« siger Henrik Qvortrup.
Henrik Qvortrup er tiltalt for såkaldt hæleri af oplysninger efter straffelovens § 264c og under »særligt skærpende omstændigheder«.

Hæleri af oplysninger

Ifølge anklagemyndigheden har Henrik Qvortrup forbrudt sig mod loven ved som chefredaktør at købe sig til uberettiget indsamlede kreditkortoplysninger. Og ved på ugebladets vegne at indgå en aftale om en systematisk leverance af kreditkortoplysninger om kendte og kongelige.

Derudover er Qvortrup tiltalt for - populært sagt - at have bestukket IBM-systemoperatøren efter straffelovens § 299, stk. 2.

Henrik Qvortrup erklærer sig ikke-skyldig i alle anklager mod ham.

»Jeg har ikke været medvirkende til noget, som har været strafferetligt forkert,« siger han i retten.

Henrik Qvortrup forlod i 2014 sit job som politisk kommentator på TV2, kort efter Se og Hørs overvågning af kendte og kongeliges kreditkort blev offentligt kendt.

Qvortrups rolle i sagen har betydet, at han de seneste to år ikke som vanligt har kommenteret politik på landets to største tv-kanaler. Med undtagelse af en »vikar«-tjans på DR-programmet Jersild minus Spin i oktober sidste år. En episode, som fik ledelsen i DR til at indskærpe, at der fremover skal spørges »højere oppe i systemet«, hvis man overvejer at få Henrik Qvortrup på skærmen, før retssagen er afgjort.

Det til trods har Henrik Qvortrup siden 2014 krabbet sig tilbage i den danske medieverden.

Både som talkshowvært på DK4-programmet »Q« og som politisk kommentator på gratisavisen Metroxpress, hvor han så sent som denne søndag kommenterede valgrygterne på Christiansborg.

Derudover blev Henrik Qvortrup i løbet af sommeren vært på et radioprogram på Radio 24syv, som dog har suspenderet ham fra sendefladen, mens retssagen står på. Om Qvortrup vil kunne fortsætte på radiostationen efterfølgende beror ifølge en pressemeddelelse på »karak­te­ren af en even­tuel dom«.

I mellemtiden jagter den tidligere politiske redaktør på TV2 »børnelokkere« på TV3 i et kriminalprogram af samme navn.

Der afsiges efter tidsplanen dom i Se og Hør-sagen 24. november.