Direkte
Samfund

Qvortrup afhøres i Se og Hør-sagen: Vi betalte sorte penge til adskillige kendte danskere

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup vil være i fokus, når Retten i Glostrup mandag formiddag tager hul på den fjerde af de planlagte 20 retsdage i Se og Hør-sagen.

Qvortrup spillede ifølge de to menige journalister fra ugebladet, som foreløbig er blevet afhørt, en helt central rolle, da den såkaldte tys tys-kilde i juni 2008 blev hvervet som fast betalt kilde. Han kunne levere sladderbladet dybt fortrolige oplysninger om en lang række kendte og kongeliges kreditkortoplysninger.

Mandag er det Qvortrups tur til at skulle afhøres i vidneskranken. Han bliver den første af ugepladets tre tidligere chefredaktører, som skal svare på spørgsmål i retten, og ifølge anklageskriftet har Qvortrup haft et hovedansvar for, samarbejdet med tys tys-kilden fra IBM / PBS blev indgået.

Da kilden først selv havde henvendt sig ved udsigten til et tiphonorar for at give oplysninger om prins Joachim og prinsesse Maries hemmelige bryllupsrejse til Canada, sørgede Qvortrup for at fastholde guldkilden. Der blev lavet en diskret aftale, der hver måned aflønnede ham med 10.000 kr. sort for fortsat at forsyne Se og Hør med hemmelige oplysninger om kendtes kreditkortbevægelser.

Mens de to øvrige chefredaktører, som lod aftalen med tys tys-kilden køre videre, "kun" ifølge anklageskriftet er tiltalt for medvirken til under særligt skærpende omstændigheder at have udnyttet de oplysninger, som IBM-medarbejderen uberettiget skaffede sig adgang til, er Henrik Qvortrup tiltalt for direkte at have overtrådt straffelovens paragraf 263, stk. 3.

Både Qvortrup, de to øvrige chefredaktører Per Ingdal og Kim Henningsen, de to menige journalister Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen samt tys tys-kilden Peter Bo Henriksen nægter sig skyldige i alle anklagepunkter, der også bl.a. omfatter bestikkelse i den private sektor.

Der ventes at falde dom i sagen, der er blevet kaldt Danmarks største medieskandale, den 24. november.