Qureshi-sag kan vokse til international skandale

Qureshi-sagen kan ende med at blive en international skandale.

Sagen om sportsjournalisten Michael Qureshi, der har benyttet sig af opdigtede navne på en række udenlandske kilder gennem sin tid som journalist på Goal, Ekstra Bladet og Berlingske Media, er stadig ét stort mysterie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan blive fortællingen om en international skandale, hvor en kreds af personer har snydt og bedraget europæiske medier. Eller det kan blive historien om en enkelt dansk journalist, der på egen hånd har opdigtet kilder i årevis.

Sagen om sportsjournalisten Michael Qureshi, der har benyttet sig af opdigtede navne på en række udenlandske kilder gennem sin tid som journalist på Goal, Ekstra Bladet og Berlingske Media, er stadig ét stort mysterie.

Godt nok har hovedpersonen indrømmet at have opfundet navne på en række kilder – ifølge ham selv for at beskytte de rigtige personer bag kildenavne som Oscar Rodriguez og Francesco Pierini. Men herefter tårner spørgsmålene sig op.

Flere af navnene på Qureshis kilder figurerer nemlig som forfattere til artikler i bl.a. Ekstra Bladet, allerede før Qureshi blev ansat på avisen. Artikler, som avisen har købt af den hollandske medievirksomhed Hakkie Tikkie Media, der også har solgt interview til en række internationale medier. Ekstra Bladet har nu trukket 16 artikler tilbage fra Hakkie Tikkie, fordi navnene på skribenterne ikke kunne verificeres.

Er hele setuppet en konstruktion?

Men hvad har Qureshi at gøre med medievirksomheden i Holland – hvis noget overhovedet?

Det er et helt centralt spørgsmål i sagen, og svaret kan ende med at få sagen til at blive ikke bare en dansk, men international skandale.

På nuværende tidspunkt er der ikke et åbenlyst link, men sammenfaldene af navne og de ’forsvundne’ skribenter åbner i princippet for, at hele setuppet er en konstruktion. Findes skribenterne? Og hvem står bag striben af interviews?

Michael Qureshi selv har forklaret, at et af aliasserne, der går igen – Francesco Pierini – er en virkelig person, der senere har brugt pseudonymet på egen hånd til at videreformidle interview.

Hvordan Qureshi forklarer, at flere af hans kilder og medforfattere på artikler – hvis navne i øvrigt eksisterer i virkeligheden – nægter ethvert samarbejde med ham, er uvist. Senest har BT beskrevet, at journalister på den engelske avis Daily Mail sammen med Qureshi har forfattet artikler i danske medier. Problemet er, at journalisterne afviser alt kendskab til samarbejde med Qureshi. Det har nu fået den engelske avis til at gå ind i sagen for at undersøge, hvad der er sket.

I de kommende uger vil Ekstra Bladet og BT formentlig offentliggøre resultaterne af deres interne undersøgelser, og det kan kaste lys over den hollandske forbindelse: Hvem er der blevet betalt penge til? Hvem etablerede kontakten til Hakkie Tikkie?

Selv om spørgsmålene er mange, er én ting sikkert: Tilbage står en sag, der uanset omfang har chokeret mediedanmark.