Quiz: Kan du dine dialekter?

I dag holder DRs radiokanal P4 »Dialekternes dag.« Sprogforsker påpeger, at vi skal værne om dialekterne. Men kan du kende forskel på Sønderjysk og Vendelbomål? Tag quizzen her.

Dannebrog. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Danmark er jeg født, dér har jeg hjemme, der har jeg rod, derfra min verden går. Du danske sprog, du er min moders stemme. Sån snakker mi’ mutter dælme ikk’!

Dialekterne er under pres herhjemme, de er ved at gå i glemslen. Vi strømliner vores sprog efter, hvad vi opfatter som normen, og som med så meget andet, må medierne tage ansvaret. Det mener sprogforsker Michael Ejstrup:

»Vi har en meget stærk sprognorm, vi skal helst lyde som københavnere. Vi har fået proppet hinanden ned i nogle kasser og skabt nogle forestillinger, der ikke passer. Men i medierne får stereotyperne lov til at leve. Her tænker jeg særligt på DR og TV2, dér bliver der kun snakket københavnsk, og jeg vil da gerne høfligt minde dem om, at de har skabt en sproglig magtposition, som ikke er heldig, fordi de skal være public service,« siger han.

Og det er vigtigt, at vi bevarer vores sproglige forskelligheder og tilbøjelser, og at vi tør at stå ved dem. Det skaber samhørighed og fællesskab, mener sprogforskeren.

Nå kære læser. Nu kommer vi til det: Kan Du dine dialekter?

Vælg, hvor du tror, ordet eller sætningen stammer fra.

(Kilder: Dialekt.dk, [dia'lægt] m.fl.)