Pytlick i modvind i sag om håndboldspilleres ret til graviditet

Tidligere landstræner for håndboldkvinderne Jan Pytlick er kommet i modvind efter en kommentar om, at det »ikke er i orden«, at spillere bliver gravide kort efter, de har underskrevet flerårige kontrakter. Udtalelsen strider mod loven, mener jurist.

Arkivfoto: I et interview med TV 2 fortalte træner for Odense Håndbolds damehold, Jan Pytlick, onsdag, at det er »irriterende« og »ikke i orden« at spillere, som din klub har skrevet tre-årige kontrakter med bliver gravide efter tre måneder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været et hektisk døgn for den tidligere håndboldlandstræner Jan Pytlick.

I et interview med TV 2 fortalte Pytlick, der i dag er træner for Odense Håndbolds førstedamehold, at det »ikke er i orden« at tre af klubbens spillere få måneder efter, de havde skrevet flerårige kontrakter med klubben, meddelte, at de er gravide. I første omgang var han blevet fejlciteret for at sige, at det er uacceptabelt, at spillerne bliver gravide, men det er siden rettet.

»Når man laver en aftale med en klub, så synes jeg, det er rigtig vigtigt, at man sætter sig ned og får snakket og finder ud af, at hvis den her spiller ønsker at være gravid i løbet af kontraktperioden, så finder man en eller anden løsning på det,« sagde Pytlick og efterlyste mere åbenhed om graviditeter på håndboldbanen.

Efter et møde i klubben torsdag blev de udtalelser dog modereret, og i en pressemeddelelse beklagede bestyrelsesformand Jørn Bonnesen på vegne af Pytlick, hvis trænerens ord skulle være misforstået så man kunne få indtryk af, at han ikke accepterer graviditeter.

»Jan Pytlick har udtalt sig i frustration over den indflydelse graviditeterne får på det projekt, han står i spidsen for,« lød det.

Det fremgår dog ikke af pressemeddelelsen, hvorvidt Pytlick også fortryder at have sagt, at de tre graviditeter »ikke er i orden«. Berlingske ville gerne have spurgt den tidligere landsholdstræner, men Pytlick har ikke ønsket at stille op til interview.

I stedet henviste han til Jørn Bonnesen, der dog heller ikke har villet kommentere sagen yderligere.

Ulovlige udtalelser

Pytlicks udtalelser er ifølge advokat Claus Kirstejn Jensen, der har speciale i arbejdsret, i strid med loven, fordi træneren som arbejdsgiver forsøger at blande sig i en medarbejders graviditet.

Sagen vurdering har man i Håndbold Spiller Foreningen, hvor direktør Michael Sahl Hansen, betegnede Pytlicks udtalelse som »fuldstændig utilstedelig«, og foreningen bad derfor klubben om en undskyldning.

Også håndboldprofilen Louise Svalastog Spellerberg, der har haft en lang landsholdskarriere og som i dag spiller i København Håndbold, har været ved tasterne og fortalt, hvordan debatten gør hende »enormt ked af det«.

»Selvfølgelig er det et tab på kort sigt for både klubben og holdet. Men ligesom med skader må man beregne en vis risiko for graviditet. At blive gravid er en menneskeret, en ret vi nok alle burde sætte lidt mere pris på, end vi egentlig gør,« skriver hun på Instagram. Da Berlingske senere fanger hende over telefonen, fortæller hun, at hendes kommentar ikke er møntet på Pytlicks udtalelser – dem ønsker hun ikke at forholde sig til – men på problematikken generelt.

Når denne sæson runder af, har jeg spillet 16 år som senior på eliteniveau. I de 16 år har jeg været forskånet for store skader mm. Jeg har kun været fraværende med 2 mindre knæskader og en graviditet/barsel i sammenlagt 12 mdr. For mig var graviditet den bedste beslutning jeg nogensinde har taget. Selvfølgelig elsker man sit barn,- det sparer jeg jer for her. Men ift til min håndbold har det givet mig mange ekstra år på bagen, det har givet mig en bedre psyke og ikke mindst fysik! I de seneste år har flere turdet at tage springet og blive gravide. Jeg bliver derfor enormt ked af det og samtidigt en smule rasende over, at vi i 2017 skal bruge energi og kræfter på at høre på: "om det er okay at kvindelige håndboldspiller bliver gravide?" !! Selvfølgelig er det et tab på kort sigt for både klubben og holdet. Men ligesom med skader må man beregne en vis risiko for graviditet. At blive gravid er en menneskeret, en ret vi nok alle burde sætte lidt mere pris på end vi egentlig gør

Graviditetsboom påvirker et holds styrke

Logikken bag den tidligere landstræners forslag om, at kvindelige håndboldspillere på eliteplan bør være mere åbne omkring deres planer for graviditet, er, at trænerne så vil få bedre mulighed for at planlægge og indfri de økonomiske forpligtigelser, som et klubhold i den bedste danske liga har. Forpligtigelser, der ifølge håndboldtræneren bliver sværere at nå, når centrale spillere er væk i længere perioder.

Et synspunkt, som formand for Dansk Idrætsforbund (DIF) Niels Nygaard forstår. Alligevel mener han, den tidligere landstræner »rammer forbi skiven« med sin udtalelse.  Samme toner kommer fra Dansk Håndbold Forbunds (DHF) generalsekretær Morten Stig Christensen.

»Det er klart, at det påvirker et holds konkurrenceevne, hvis man har 16 spillere og tre af dem – særligt hvis det er tre erfarne spillere – nogenlunde samtidig bliver gravide. Det siger jeg som en objektiv vurdering, men det ændrer ikke ved, at en graviditet er noget glædeligt, og at det over tid kan blive en win-win-situation for klubben,« siger han med henvisning til, hvordan flere kvindelige sportsstjerner er vendt stærkere tilbage efter barsel. Det gælder eksempelvis den danske atlet Sarah Slott Pedersen, der kom tilbage fra barsel og vandt OL-guld i sommer, og for Louise Svalastog Spellerberg, hvis man spørger hende selv.

En enlig svale

Det hører sig angiveligt til sjældenhederne, at kvindelige danske topidrætsudøveres ret til graviditet bliver italesat. Sådan lyder det samstemmende fra Dansk Idrætsforbund, Dansk Håndbold Forbund, Håndbold Spiller Foreningen og Dansk Svømmeunion, hvor mange af de kvindelige elitesportsudøvere ligeledes er i den fødedygtige alder.

Hos Håndbold Spiller Foreningen har man kun haft mindre sager med graviditeter, som primært har omhandlet hvilke rettigheder, man som gravid håndboldspiller har, oplyser foreningen.

I sidste måned stod den tidligere landsholdsspiller Kristina Krogshede dog frem i et interview med DR og fortalte, hvordan hun aldrig har følt, at hun kunne dele sine overvejelser om graviditet med nogen på håndboldbanen, blandt andet fordi en tidligere træner på et tidspunkt sagde, at »Nu kommer du ikke og siger, du er gravid om et par måneder!«. Den sag hørte spillerforeningen først om i forbindelse med artiklen, og det var derfor ikke en sag, foreningen var inde over.

Det er endnu uvist, hvorvidt sagen får konsekvenser for Jan Pytlick. Hos Odense Håndbold betrager man ifølge pressemeddelelsen torsdag sagen som lukket, men hos spillerforeningen har man endnu tager stilling til, om sagen kan få et retsligt efterspil.