Pushere bruger droner mod politiet

Politiet møder voldsom modstand fra de kriminelle, som står bag den enorme hashhandel på Christiania. Senest har pusherne taget droner i brug.

Sidste måned iværksatte politiet den hidtil største aktion mod hashhandlen på Christiania og anholdte 80 personer. Foto: Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kræfterne bag Christianias hashhandel forsvarer både voldsomt og avanceret deres forretning mod politiet. Hashhandlen styres ifølge politiet af organiserede kriminelle, herunder rockergruppen Hells Angels, HA. Deres håndlangere har længe bekæmpet politiet med stenkast og kanonslag for at holde ordensmagten ude af Pusherstreet. Men pusherne bruger nu også mere sofistikerede våben.

Det forklarer Torben Svarrer, vicepolitiinspektør ved Københavns Politi og leder af Task Force Pusherstreet. Han gør her status over den seneste tids meget synlige indsats mod den enorme hashhandel, som foregår midt i hovedstaden.

»Politiet kan konstatere, at de organiserede kriminelle er begyndt at flyve med droner. Vi antager, at de gør det i et forsøg på at afdække politiets indsats på Christiania,« siger Torben Svarrer.

Droner er pilotløse fly, som f.eks. USAs militær bruger til overvågning og til at bombe. Men droner findes efterhånden i små størrelser og til priser, som gør, at alle mulige andre i stigende grad også bruger dem til at filme og overvåge.

»Overordnet set må man bare sige, at vi på Christiania er oppe imod kriminelle, som kender og prøver at imødegå politiets arbejdsmetoder og muligheder,« siger vicepolitiinspektøren.

Sidste måned iværksatte Task Force Pusherstreet den hidtil største aktion mod hashhandlen på Christiania og anholdte 80 personer.

En af dem var en ledende HA-rocker, som efterfølgende begik selvmord i sin fængselscelle. Siden har politiet næsten dagligt foretaget anholdelser i forbindelse med hashhandlen.

Som i ghetto eller favela

Ifølge Kim Møller, lektor i kriminologi ved Aalborg Universitet, er Christianias hashhandel blevet langt mere risikabel pga. Task Force Pusherstreets indsats. Samtidig er de kriminelles modstand blevet voldsommere.

»I en europæisk kontekst er det vildt, at pusherne på Christiania faktisk angriber politiet. Man skal til en ghetto i USA eller en brasiliansk favela for at se noget lignende. Det fortæller meget om kræfterne på Christiania,« siger Kim Møller.

Adspurgt om hvad der kendetegner de kræfter bag hashhandlen på Christiania, forklarer Torben Svarrer, at de færreste bor på området. Og at mange pushere er rockerrelaterede, men bestemt ikke alle. Rockernes involvering i den ulovlige hashhandel forklarer Jørgen Skov, ledende politiinspektør ved Københavns Politi, således: »Det er vores opfattelse, at HAerne har haft ledende roller i forhold til flere af hashboderne på Christiania.« Den udlægning tilslutter Torben Svarrer sig.

Lederen af Task Force Pusherstreet beskriver hierarkiet i Pusherstreet sådan, at en ledende person godt kan styre flere af de i alt ca. 30 boder i gaden. Oftest står vedkommendes håndlangere i boden. Dertil kommer et større antal vagter, som er klar til at bruge vold mod politiet.

»Som det er nu, går vi ikke ind i kerneområdet af Pusherstreet, medmindre vi skal anholde nogen. I de tilfælde går vi ind med de nødvendige ressourcer og gør det hurtigt,« siger Torben Svarrer:

»Vi vil for alt i verden undgå, at der igen smides med tåregas på Christiania. Politiet er ikke en besættelsesmagt. Vi skal selvfølgelig bestemme, men vi er ikke på Christiania for at optrappe en konflikt.«

Støt ikke systemet

Af hensyn til efterforskning er Svarrer tilbageholdende med, hvordan omsætningen forlader Christiania, men man skal ifølge ham bemærke, at der ofte findes store summer af kontanter i forbindelse med ransagninger på området. Det kan være i en lejlighed, et lejet værksted, en parkeret christianiacykel eller simpelthen i et hul i jorden. Det indikerer, at det ikke er helt let at hvidvaske pengene.

»Når man køber hash på Christiania, støtter man et organiseret, kriminelt miljø. De tjener rigtig mange penge, og køberne er med til at sikre sælgerne og leverandørerne et luksusliv på andres ulykke. Hele det system advarer jeg kraftigt borgerne imod at støtte,« siger Torben Svarrer.

Københavns Politi vurderede i juni 2012, at der årligt blev solgt hash for op imod en mia. kr. på Christiania. Hvad omsætningen ligger på nu, vil politiet ikke vurdere. Målet for Task Force Pusherstreet er at fjerne den åbenlyse hashhandel. Et totalt stop tror ingen på.

Borgmester vil sælge hash

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), foreslog i forrige måned – og for tredje gang – at man tager konsekvensen og legaliserer hash. Konkret lægger overborgmesteren op til, at kommunen producerer og sælger hash for at undergrave de kriminelles økonomi. Regeringen afviser.

Ifølge en 48-årige christianit, som kalder sig Joker, ser Christiania samlet set hashhandlen i Pusherstreet som den mindst dårlige løsning på et kæmpe problem:

»Det er klart, at når der er sådan en langt ude rigid lovgivning på området, så er det organiserede kriminelle, der indfører ulovligt plantemateriale i stort omfang,« siger Joker og fortsætter:

»Det kræver simpelthen 100 millioner kroner i risikovillig kapital at indføre et bare nogenlunde anstændigt parti hash til Danmark. Så man må formode, at alle mulige gustne organisationer står for det. Men det er sørme lovgivningens og ikke Christianias skyld.«