Puk Damsgård får livslangt tilskud fra Statens Kunstfond

Fire danske kunstnere har modtaget Statens Kunstfonds hædersydelser. Det er en livslang hæder.

Forfatter, journalist og modtager af Cavling-prisen, Puk Damsgård. Fold sammen
Læs mere

Fire danske kunstnere kan se frem til økonomisk tilskud resten af deres dage, efter at Statens Kunstfond har uddelt hædersydelser.

Blandt dem er den 39-årige forfatter og journalist Puk Damsgård, der nu kan se frem til livsvarig ydelse fra kunstfonden.

Hun skriver på det sociale medie Twitter, at hun har det »fuldstændig vildt over« ydelsen, som hun modtager for sit forfatterskab.

Desuden tildeles oversætter Jan Hansen, instruktør og kunstnerisk leder Bodil Alling og koreograf og danser Kitt Johnson samme hæder.

Hædersydelser fra Statens Kunstfond er livsvarige og kan tildeles kunstnere, der har en sådan kunstnerisk produktion bag sig, at de har placeret sig afgørende som kunstner.

Der er i alt 275 hædersydelser til rådighed, og de bliver fordelt mellem kunstarter efter en fast fordelingsnøgle.

Da ydelserne er livsvarige uddeler Statens Kunstfond kun ydelserne, når bliver ledige på grund af dødsfald blandt modtagerne.

Der er ikke tale om en fast pose penge, da de reguleres efter modtagernes indkomst. De skal ses som en sikkerhed, der gør det muligt for kunstnerne at leve af deres profession.

Maksimalt bliver der udbetalt 160.000 kroner om året før skat, og har modtagerne en gennemsnitlig skattepligtig indkomst på cirka 397.000 kroner om året eller derover, modtager de slet ingenting.

Blandt de øvrige modtagere af hædersydelserne er der langt flest billedkunstnere og forfattere.

Komponister, kunsthåndværkere, arkitekter og skabende filmkunstnere har dog også modtaget hæderen gennem tiden.

/ritzau/