Puigdemont: »Vi ønsker at blive som Danmark«

Den catalanske eksleder, Carles Puigdemont, mødte frem i Københavns Universitet med budskabet om, at catalanerne ser Danmark som en oplagt model for et selvstændigt Catalonien. Og retten for Grønland og Færøerne til at definere selvstændighed, bør EU tage ved lære af, sagde den eksilerede selvstyreleder.

Carles Puigdemont ankom mandag morgen under stor mediebevågenhed til Københavns lufthavn. Rejsen er hans første tur udenfor Belgien, siden han søgte eksil i Bruxelles i oktober sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

»Vi deler de samme kvaliteter, og vi ønsker at blive som Danmark ved Middelhavet, når vi bliver en selvstændig stat.«

Med de ord åbnede den flygtede catalanske selvstyreleder, Carles Puigdemont, sit opsigtsvækkende besøg i Danmark. Puigdemont gjorde det klart, at Danmark var valgt med omhu, som det land, hvor han for første gang forlod sit eksilophold i Belgien.

De catalanske fortalere for uafhængighed ser Danmark som en model for fremtidig catalansk uafhængighed, konstaterede Puigdemont i sin introduktion til debatmødet i Københavns Universitet.

»Vores befolkninger ligner hinanden, vi har begge et særligt sprog, vi er åbne over for verden. København og Barcelona er begge stærke byer, der står i centrum, og vi har veluddannede befolkninger,« sagde Puigdemont.

Forinden havde det svirret med rygter om, at de spanske myndigheder ville kræve Puigdemont anholdt så snart, han ankom. Det skete ikke. Mødet begyndte klokken 14 i en tætpakket sal, inklusiv en række spanske medier, og budskabet er, at løsningen på den fastlåste situation i Spanien kan findes i Danmark.

Puigdemont er rejst til Danmark for at deltage i debatten om den politiske situation i Catalonien på Københavns Universitet. Debatten varede fra klokken 14 til 16 mandag eftermiddag.

Den catalanske separatistleder ventes at blive i Danmark til tirsdag, hvor han er inviteret til et møde på Christiansborg. Det er det færøske folketingsmedlem Magni Arge, der har inviteret Puigdemont. Hverken folketingspolitikere fra regeringspartierne eller fra Socialdemokratiet  vil deltage på mødet, da de ikke ønsker at blande sig i det, de betragter som interne spanske anliggender.

Puigdemont var en af hovedkræfterne bag den folkeafstemning om løsrivelse fra Spanien, som blev gennemført i Catalonien i oktober sidste år. Siden har de spanske myndigheder anklaget ham for at tilskynde til oprør og for undergravende virksomhed, og har derfor udstedt en arrestordre.

 

I første omgang var der både tale om en spansk og en europæisk arrestordre, men den europæiske blev i december trukket tilbage. Puigdemont kunne derfor frit rejse til Danmark mandag.

I weekenden oplyste chefen for den spanske anklagemyndighed dog, at man ville bede undersøgelsesdommeren i sagen mod Puigdemont om at genaktivere den europæiske arrestordre, såfremt Puigdemont gjorde alvor af sine rejseplaner.

Og de planer har den spanske anklagemyndighed tilsyneladende gjort alvor af mandag.

Lektor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet Henning Bang Fulgsang Madsen Sørensen har i morges forklaret til DR, at det ikke behøver  tage mere end et par minutter, fra en europæisk arrestordre er udstedt i Spanien, til beskeden er givet videre til de danske myndigheder.

»Hvis det sker (at spansk dommer udsteder en europæisk arrestordre, red.], er det bare et spørgsmål om at lave en telefonopringning til København. Så er arrestordren også i effekt i Danmark, og så vil han blive anholdt,« siger lektoren, er understreger, at det dog langt fra er sikkert, at Puigdemont efter en eventuel anholdelse efterfølgende vil blive udleveret til Spanien.

Rejsen til Danmark er den første tur, Puigdemont tager, siden han i oktober søgte eksil i Bruxelles.