Psykologhjælp ikke mere tabu

Flere og flere unge studerende søger psykologhjælp. Det skyldes til dels, at det er blevet mere socialt acceptabelt at gå til psykolog, mener eksperter.Når sjælen gør ondt

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Man behøver ikke længere bruge usynlig blæk til at skrive aftaler med psykologen ind i sin kalender.

I dag er det langt mere accepteret at gå til psykolog end tidligere. Og ifølge en række eksperter er dét en væsentlig grund til, at der de seneste år er sket en markant stigning i antallet af unge studerende, der søger professionel hjælp.

»Det er knapt så tabubelagt og ikke længere skamfuldt at søge psykologisk hjælp. Man bliver ikke stemplet på samme måde, som man måske gjorde tidligere,« siger Susanne Springborg, leder af Studenterrådgivningens afdeling i København.

Hun mener, at der blandt unge er meget større åbenhed omkring dét at gå til psykolog end tidligere. Nye tal viser, at knap 4.000 unge sidste år fik hjælp hos Studenterrådgivningen.. De studerende henvender sig om alle livets eksistentielle problemer; forældrenes forventninger, eksamensnervøsitet, usikkerhed og utilstrækkelighed.

Psykolog Stig Astor Paulsen, der har praksis i Odense og København, mener, at efterspørgslen på hjælp blandt andet skyldes, at unge i dag lever mere individuelt: »Unge står tit alene med deres problemer og har derfor brug for professionel hjælp.«

Hos Studenterrådgivningen vurderes det, hvilken hjælp den enkelte har behov for. Langt de fleste problemer kan løses i løbet af en til fem samtaler. Enkelte har behov for et længere gruppeforløb. I de fleste tilfælde handler det om at få de studerende til at indse, at de ikke behøver at være eller opføre sig på en bestemt måde for at blive accepteret.

Mange faresignaler

Ifølge Studenterrådgivningens leder på landsplan, Else-Marie Stilling, er der mange forskellige faresignaler, som studerende kan være opmærksomme på, hvis de er i tvivl om, hvorvidt de har brug for hjælp.

»Føler man eksempelvis angst og ikke bare almindelig generthed ved at stille sig op at snakke foran andre. Er man ugidelig, kommer ikke til forelæsninger og har store problemer med at få skrevet sit speciale færdigt. Så bør man nok overveje at tale med nogen om det,« siger Else-Marie Stilling.

Hun tilføjer, at det ikke altid behøver være en psykolog, man henvender sig til: »Ofte kan venners hjælp være tilstrækkelig. Men er det større problemer, er det en god idé at søge hjælp hos os. Det vigtigste er dog, at man får talt med nogen og kommer videre.«