Psykologforening: Ytringer kan skabe mistillid

Markante holdninger ventileret i det offentlige rum kan skabe mistillid mellem klient og psykolog, mener formand i Dansk Psykologforening. Private holdninger er i udgangspunktet helt fint, lyder det

Talsmanden for Pegida, Nicolai Sennels, under bevægelsens demonstration i København i januar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Psykologer kan godt have private holdninger til nogle bestemte persongrupper, men holdningerne skal lægges væk, så snart psykologen træder ind i lokalet til klienten, mener formand i Dansk Psykologforening Eva Secher Mathiasen.

»Hvis klienten nærer mistillid til sin psykolog, på grund af noget psykologen har ytret offentligt, så er forudsætningen for et godt samarbejde ikke til stede,« siger hun og forklarer, at klienten kan komme i tvivl om psykologen vil arbejde loyalt.

Berlingske beskriver torsdag, at en række skolepsykologer har klaget til Københavns Kommune over deres kollega Nicolai Sennels, der udover at være psykolog er talsmand for den islamkritiske forening Pegida.

Eva Secher Mathiasen understreger, at hun hverken kan eller vil forholde sig til den konkrete sag med Nicolai Sennels.

Generelt slår hun dog fast, at hvis en arbejdsgiver får anledning til at tro, at psykologen blander fag og personlige holdninger sammen, bør der blive holdt øje med, om den ansatte kan udføre sit arbejde.

Kritikken fra Nicolai Sennels kollegaer går på, at han er kommet med en række »fagligt uforsvarlige udtalelser« om muslimer. Om kollegaklagen siger Nicolai Sennels til Berlingske:

»Presset på ytringsfriheden eksisterer desværre på mange arbejdspladser, hvor man risikerer at blive bagtalt, chikaneret eller frosset ud for at udtrykke ellers alment udbredte og åbenlyst velbegrundede bekymringer for islam og indvandring.«

Pegida, som Nicolai Sennels er talsmand for i Danmark, er en islamkritisk forening med rødder i Dresden, Tyskland.