Psykologer burde måske gå til psykolog

Ny undersøgelse viser, at psykologer hører til de mest depressive erhvervsgrupper. Det skyldes, forklarer ekspert, at arbejdet med depressive har en smittende effekt.

En psykolog skal så vidt muligt forsøge at sætte sig ind i patienternes tilstand, og netop dén empati kan være skadelig for deres arbejdsmiljø, forklarer arbejdspsykolog fra Aalborg Universitet, Fold sammen
Læs mere
Foto: STEVE NESIUS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Psykologer går i langt højere grad end andre jobgrupper ned med stress og depressioner. Det viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø ifølge avisen.dk.

Undersøgelsen viser, at psykologer er blandt de mest depressive erhvervsgrupper. 82 procent af psykologerne giver udtryk for, at arbejdet er kilden til stress. Heraf svarer 21,2 procent, at de »ofte« eller »hele tiden« føler sig stressede. Til sammenligning ligger det generelle stressniveau i andre brancher på 15 procent.

Rie Rasmussen, der er fungerende formand i Psykologforening, mener, at især de offentligt ansatte psykologer og psykiatere er hårdt pressede som følge af lange ventetider i den kommunale behandling.

»På nogle kommunale arbejdspladser er ventelisterne enormt store, og det gør, at de kommunalt ansatte psykologer på disse arbejdspladser skal løbe endnu stærkere. Så aftalerne bliver presset for meget sammen, og så går der samlebåndspsykologi i den,« siger hun til avisen.dk og uddyber:

»En enkelt løsning på problemet er en bedre ledelse. Hvis der er en overgrad af stress på arbejdet skyldes det jo, at lederne er for dårlige til at organisere og fordele arbejdet«.

Einar Baldursson, der er arbejdspsykolog fra Aalborg Universitet, har en anden forklaring på psykologernes stress og depressioner. En psykolog skal så vidt muligt forsøge at sætte sig ind i patienternes tilstand, og netop dén empati kan være skadelig for deres arbejdsmiljø, siger han og forklarer, at det ofte kan være svært at holde en professionel distance til patienterne.

»Der findes forskning, der viser, at når man arbejder med depressive, har det en smittende effekt. Og i modsætning til læger, hvor patientgruppen er meget forskellig, oplever psykologer at have mange patienter, der er deprimerede, og det smitter altså,« siger Einar Baldursson til avisen.dk.