Psykolog: Flere pædagoger slår bøder i kampen mod mobning

Bøder for skolers ringe mobbeindsats er ikke vejen frem, siger mobbeekspert. Det er flere ressourcer derimod.

De skoler, som er hårdest ramt af mobning, er formentligt også udfordret på andre områder, derfor vil en økonomisk sanktion som en bøde ikke gøre situationen bedre, vurderer mobbeekspert Anna Bjerre. Free/Www.colourbox.com Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Det er ikke en økonomisk straf, som gør forskellen, hvis regeringen vil have skolerne til at yde en større indsats for at forhindre mobning.

Det er vurderingen fra mobbeekspert og psykolog, Anna Bjerre.

Regeringen ønsker fra næste år at oprette en klageinstans på landets skoler og gymnasier, som blandt andet skal kunne udskrive bøder til skolerne, hvis de ikke gør nok for at komme mobning til livs.

- Det er måske naivt af mig at tænke, at en økonomisk straf i sig selv ikke er vejen. Men min vurdering er, at der er brug for flere pædagogiske hænder og en længerevarende og bedre indsats, siger Anna Bjerre.

Hun er desuden er daglig leder af girltalk.dk, som er en portal på internettet for udsatte piger.

De skoler, som er hårdest ramt af mobning, er formentligt også udfordret på andre områder, derfor vil en økonomisk sanktion som en bøde ikke gøre situationen bedre, vurderer mobbeeksperten.

Anna Bjerre fornemmer, at nogle skoler har givet op, fordi mobbeopgaven er for svær at løfte.

- Skolerne kan være meget forskellig klædt på til opgaven, siger hun.

- Nogle skoler har rigtig mange ressourcer og en sammensætning af elever, der betyder, at de ikke er så presset som andre skoler. Derfor kan økonomiske sanktioner ikke stå alene.

Det er børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V), som har besluttet at oprette en national klageinstans, der blandt andet skal kunne straffe skolerne økonomisk.

Ministeren lægger op til, at elever og forældre i første omgang skal indbringe sagen til kommunalbestyrelsen eller skolens bestyrelse.

Forældre og elever, som ikke er tilfredse med kommunalbestyrelsen eller skolebestyrelsens afgørelse, kan derefter køre sagen videre til den nye klageinstans.

- Det skal gerne være sidste udvej, at en sag når til klageinstansen, for målet er, at både skolerne og kommunalbestyrelserne bliver bedre til at tage fat om problemerne og får løst dem lokalt, siger ministeren i en pressemeddelelse.

Regeringen har ikke besluttet, hvor store de økonomiske sanktioner skal være, fortæller ministeren til Berlingske.

Men hvis der for eksempel er tale om en fri grundskole eller et gymnasium, skal dele af stats- eller taxametertilskud kunne tilbageholdes.

/ritzau/