Psykolog: Facebook får unge til at skade sig selv

De sociale medier formidler urimelige krav om et perfekt liv. Og får også flere unge til at skade sig selv.

Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De sociale medier spiller en stor og meget negativ dobbeltrolle i forklaringen på det stadigt stigende antal af børn og unge, der skader sig selv.

Det siger Lotte Rubæk, psykolog ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center på Bispebjerg Hospital i København.

Tal viser ifølge Kristeligt Dagblad, at mere end hver tredje mellem 18 og 25 år har skadet sig selv.

På den ene side kan de sociale medier ifølge psykologen inspirere unge til at skade sig selv, når de ser billeder, som andre selvskaderne lægger ud. Samtidig kan udstillingen af folks "perfekte" liv på de sociale medier svække de unges selvtillid og selvværd.

- Det smitter lynhurtigt nu. Én selvskadende person, som viser sin selvskade frem, kan ved at tage et billede af sin skade og lægge det på de sociale medier, få det spredt til hele verden og til andre personer, der opsøger det på nettet, siger Lotte Rubæk til Ritzau.

Samtidig spiller de sociale medier en rolle i forhold til det pres, der ligger på unge mennesker, siger hun.

- Det perfekte afspejles på de sociale medier, og det gør, at rigtig mange unge føler, at de ikke kan leve op til de akademiske krav, som samfundet stiller.

- De har også svært ved leve op til de sociale krav, for de ser hele tiden på de sociale medier, at de andre laver noget spændende og sjovt. Og udseende-mæssigt kan de heller ikke leve op til de perfekte idealer, som de ser på 24 timer i døgnet.

/ritzau/