Psykolog anede uråd om seksuelle overgreb

Allerede i 1993 fik en psykolog mistanke om, at fire børn i den såkaldte Vejen-sag havde været udsat for seksuelle overgreb. Men det blev ikke politianmeldt.

Et forældrepar fra Vejen nægter sig skyldige i anklager om overgreb og mishandling af parrets fire børn. Det er et komplot udtænkt af børnene, har de tiltalte forklaret. (Arkivfoto) Claus Fisker/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

En psykolog fik allerede i 1993 mistanke om, at fire børn i den såkaldte Vejen-sag var blevet udsat for vold og seksuelle overgreb af deres forældre.

Det var en af de nye oplysninger, der onsdag kom frem i Retten i Esbjerg.

Her blev de sidste vidner afhørt i sagen om forældreparret fra Vejen, der anklages for årelange seksuelle overgreb og mishandling af parrets fire børn.

»De var meget forpinte og totalt usammenhængende, fortalte psykologen om sine observationer af børnene på en døgninstitution, hvor børnene i 1992 blev anbragt.«

Børnene fortalte aldrig direkte til personalet på institutionen, at de blev eller var blevet misbrugt af forældrene.

Det var ifølge psykologen noget, der kom til udtryk gennem deres adfærd og ordvekslinger, børnene havde med hinanden.

Alligevel var det ikke institutionens opfattelse, at forældrene skulle politianmeldes.

»Det var inde i billedet. Men min vurdering var, at de her børn var for hårdt medtaget og for forstyrrede til at kunne klare en politimæssig anmeldelse og efterforskning,« sagde psykologen.

Han fortalte i retten, at han fandt det uforsvarligt, at børnene under anbringelsen havde samvær med forældrene i weekenderne, uden at det blev overvåget.

En episode i sommeren 1993 overbeviste ham om, at de uovervågede besøg skulle stoppes.

En dengang seksårig pige sagde til personalet på institutionen, at hun ville gå ud på vejen og lade sig køre over af en lastbil for at slippe for at komme hjem til sin far.

Det fik psykologen til at sætte sig til tasterne og skrive til sin overordnede, at han frarådede uovervåget hjemmebesøg.

Efterfølgende blev det besluttet, at forældrene kun måtte have overvåget samvær med børnene.

Sagen blev først politianmeldt, da et af børnene gik til politiet i august 2017.

Forældrene, der har været varetægtsfængslet i sagen siden november 2017, nægter sig skyldige og siger, at anklagerne mod dem er opdigtede.

De forurettede, der i dag er i alderen 30 til 35 år, kræver en godtgørelse på mindst 200.000 kroner af forældrene.

Sagen fortsætter torsdag, og der ventes dom i næste uge.

/ritzau/