Psykisk syge børn kommer hurtigere i behandling

Ventetiden for sygehusbehandling i børne- og ungdomspsykiatrien er faldet markant i løbet af de seneste år, viser nye tal. I 2014 ventede psykisk syge børn og unge gennemsnitligt 30 dage på behandling.

Foto: Colourbox

Børn og unge med spiseforstyrrelser, depression, skizofreni og andre psykiske lidelser får i dag en hurtigere behandling på sygehuset end for bare få år siden.

Nye tal fra Sundhedsministeriet viser, at ventetiden for sygehusbehandling i børne- og ungdomspsykiatrien er faldet markant de seneste år. I 2014 var ventetiden nede på 30 dage - mere end en halvering i forhold til 2008, hvor psykisk syge børn og unge gennemsnitligt ventede 71 dage på at få en behandling på sygehuset.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) glæder sig over de nye tal.

»Vi har i regeringen kæmpet for at forbedre behandlingen af mennesker med psykiske lidelser, og jeg er rigtig glad for, at det er lykkes at få nedbragt ventetiderne i børne- og ungepsykiatrien, der nu er de korteste i årevis. Børn og unge med psykiske lidelser er ikke tjent med at gå og vente i flere måneder på at komme i behandling. Det er simpelthen urimeligt over for dem selv og deres familier,« siger ministeren i en pressemeddelelse.

Han erkender dog, at det stadig ikke er optimalt, at der overhovedet er ventetid i børne- og ungdomspsykiatrien.

»Børn og unge med psykiske lidelser har det svært, og det optimale ville selvfølgelig være, hvis der slet ikke var ventetid, og derfor er vi heller ikke i mål endnu. Men når man ser på ventetidstallene fra de foregående år, så går det i den rigtige retning, og det kan vi kun være tilfredse med. Men vi skal naturligvis blive ved med at arbejde for, at ventetiderne kommer endnu længere ned, og at forholdene i psykiatrien generelt bliver bedre,« fastslår Nick Hækkerup.

De nye tal viser også, at flere og flere børn og unge kommer i behandling for psykiske lidelser. I 2014 var der 16.030 børn og unge i behandlingsforløb - næsten en fordobling i forhold til 2008, hvor 8.382 psykisk syge børn og unge blev behandlet på sygehuset.