Psykiatere: Vær ikke bange for lykkepiller

Patienter med depression skal ikke være bange for at tage deres lykkepiller, selv om en ny undersøgelse af medicinen citalopram skræmmer. Det siger Dansk Psykiatrisk Selskab.

Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Citalopram er en af de mest brugte medicintyper mod depression herhjemme. En ny undersøgelse fra hjertelæger på Gentofte Hospital viser, at det kan øge risikoen for hjertestop - men Dansk Psykiatrisk Selskab maner til besindighed.

- Det er bestemt en vigtig undersøgelse, som alle psykiatere og praktiserende læger bør kende og være opmærksomme på. Men undersøgelsen giver i sig selv ikke belæg for at komme med en generel advarsel mod at bruge medicinen, siger professor og overlæge Lars Vedel Kessing fra det lægevidenskabelige selskab.

I sidste uge skabte undersøgelsen foruroligende overskrifter, fordi den konkluderede, at omkring 200 patienter er døde på grund af citalopram.

Lars Vedel Kessing påpeger nu, at undersøgelsen drejer sig om ældre patienter med gennemsnitsalder på over 70 år, som – ud over deres depression – også lider af en række fysiske sygdomme. Det kan derfor ikke udelukkes, at nogen af dem har en højere risiko for hjertestop, lyder det fra overlægen.

- Derfor er det vigtigt, at der nu ikke opstår en skræmmekampagne, siger han og efterlyser flere studier på området. Med undersøgelsen fra Gentofte Hospital er det i hvert fald for tidligt at advare mod den type lykkepiller, fastslår han.