Psykiatere skal være med til at bekæmpe terror

Landets psykiatere skal hjælpe PET med at forebygge ekstremisme. Planen får en blandet modtagelse fra psykiatrien.

Politiets Efterretningstjeneste, PET, og Social- og Integrationsministeriet lancerer en offensiv, som blandt andet indebærer, at fagpersoner inden for behandlingspsykiatrien skal forebygge terror. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Psykiske problemer kan være en medvirkende årsag til radikalisering og i nogle tilfælde voldelig ekstremistisk adfærd.

Derfor lancerer Politiets Efterretningstjeneste, PET, og Social- og Integrationsministeriet en offensiv, som blandt andet indebærer, at fagpersoner inden for behandlingspsykiatrien skal forebygge terror.

»Initiativet sættes i værk, fordi vi ser et potentielt voksende problem. Vi ser flere radikaliserede med psykiatriske vanskeligheder og forudser, at antallet af sager kan komme til at stige. Derfor er det vigtigt at få vores forebyggende beredskab et gear op,« siger Anja Dal­gaard-Nielsen, chef for PETs Afdeling for Forebyggende Sikkerhed.

Antallet af personer i Danmark, som udgør truslen, er »mellem fem og ti sager om året.«

Landets politikredse er i denne uge blevet orienteret om tiltaget, som involverer PSP-samarbejdet mellem politi, socialforvaltning og det psykiatriske behandlingssystem. Tanken er, at PSP-medarbejdere og især fagfolk i behandlingspsykiatrien skal blive bedre til at opdage militant radikalisering. Målet er, at truslerne skal håndteres, inden de bliver til sager for PET. Hvordan samarbejdet mere konkret skal udmøntes og rulles ud afhænger bl.a. af, hvad en kommende arbejdsgruppe når frem til.

Tilliden til psykiatere er på spil

Allerede nu er der dog bekymring at spore: Thomas Middelboe, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab og ledende overlæge på Rigshospitalets Psykiatrisk Center København roser ganske vist tanken om, at psykiatere skal være mere opmærksomme på radikalisering og ekstremisme, men han har særligt én bekymring for planerne:

»Det er utroligt vigtigt, at psykiatere ikke bliver set som en del af et overvågningssystem. Det vil svække tilliden til os som uvildige læger,« siger han.

Der er risiko for, at folk med brug for behandling, vil undgå at søge hjælp, fordi de er bange for at blive mistænkeliggjort, eller at deres tanker og synspunkter bliver indrapporteret, mener Thomas Middelboe, som også forudser en mulig interessekonflikt mellem psykiaterne og PET om udlevering af patientinformation. Helt grundlæggende er god behandling den bedste forebyggelse, mener han.

Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribrugere, LAP, tvivler på, at projektet vil virke:

»Terrorisme skal selvfølgelig forebygges, men det virker en smule provokerende og stigmatiserende, når forebyggelse af radikalisering bliver et psykiatrisk anliggende. Der ligger en antydning af, at psykisk syge potentielt er farlige for samfundet eller endda terrorister,« siger udviklingskonsulent i LAP Karl Bach Jensen.

Rigspolitiet, som koordinerer PSP-samarbejdet, støtter initiativet.