Psykiater udnyttede sindssyg kvinde til sex

Fra 2011 til 2016 udnyttede en psykiater en kvindes sindssygdom til at få sex. Han har anket dommen til Østre Landsret.

En 52-årig mand ankede på stedet til Østre Landsret, da han fredag ved Retten i Glostrup blev dømt for at udnytte en tidligere patients sindssyge til at opnå sex. Anne Bæk/arkiv/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Gennem flere år udnyttede en i dag 52-årig mand en tidligere patients sindssygdom til at få sex med hende. Det kostede ham fredag en dom på et år og tre måneders fængsel ved Retten i Glostrup.

Det er efter alt at dømme første gang, at nogen i dansk retshistorie er dømt for netop det. Det var både anklager Peter Rask, forsvarer Jan Schneider og dommer Anne Bendfeldt Westergaard enige om.

Stridens kerne var, hvorvidt kvinden beviseligt var sindssyg, og hvorvidt psykiateren udnyttede det til at opnå sex med hende.

Retten var ikke i tvivl: Retslægerådet har fastslået, at kvinden var diagnosticeret med skizoaffektiv psykose og skizofreni i perioden. Begge dele er at regne som sindssygdomme.

Og selv om Jan Schneider forsøgte at overbevise retten om, at der ikke var ført bevis for, at kvinden havde været sindssyg - i betydning psykotisk - på gerningstidspunkterne, så var rettens dom klar.

»Vi har fundet det ubetænkeligt at lægge til grund, at det var under udnyttelse af hendes sindssygdom, at du (psykiateren, red.) havde samleje og andet seksuelt forhold end samleje med hende,« lød det fra dommer Anne Bendfeldt Westergaard.

Overgrebene, som der er dømt for, skete i perioden fra 2011 til 2016. Psykiateren var også tiltalt for overgreb i perioden fra 2004 til 2008, men det blev han frifundet for. De forhold er nemlig forældede, mener retten.

Kvinden og psykiateren traf hinanden tilbage i slutningen af 90'erne. Her var manden behandler for kvinden, men det stoppede han med i 2003.

Efterfølgende opsøgte han hende, og de indledte et seksuelt forhold. Manden har forklaret, at det var et kærlighedsforhold, men kvinden har fortalt, at hun følt sig som en robot, der mekanisk efterkom psykiaterens ønsker. Og retten er enig med kvinden.

Psykiateren er to gange tidligere dømt for noget lignende. Begge gange handlede det om, at han misbrugte sin stilling til at opnå sex med patienter.

I 2011 fik han en dom i Norge på halvandet års fængsel, og i fjor fik han tre måneder i Vestre Landsret.

/ritzau/