Provster vil skrive kirkegængerne i mandtal

Provster, menighedsråd og kirkeminister efterlyser, at stifterne får skabt overblik over antallet af kirkebrugere. Det vil afsløre antallet af lukningstruede kirker.

Nu skal antallet af kirkegængere til gudstjenesterne tælles. Det foreslår menighedsråd og provster. På den måde kan man få et konkret overblik over, hvilke kirker der kan lukkes. Her Nees Kirke ved Lemvig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker

Folkekirken skal tælle, hvor mange der rent faktisk går i kirke.

Sådan lyder meldingen til landets biskopper fra næstformand i Landsforeningen for Menighedsråd, Gotfred Larsen. Ifølge Gotfred Larsen vil det med optælling af kirkebrugere være muligt at udpege de sognekirker, der har færrest brugere og dermed bør lukkes.

Meldingen fra Bornholms provst bliver bakket op af formanden for Danmarks Provsteforening, Paw Kingo Andersen, der også er fortaler for, at antallet af kirkebrugere bliver kortlagt. På samme måde efterlyser kirkeminister Manu Sareen (R) et overblik over antallet af kirkegængere i landets ti stifter.

Dermed vokser kravet til biskopperne om at få skrevet kirkebrugerne i mandtal.

»Vi kan ikke være andet bekendt. Det er uansvarligt ikke at gøre noget,« som Gotfred Larsen udtrykker det:

»Folkekirken er så stor en økonomisk størrelse, at vi skal navigere ansvarligt og rigtigt for at sikre, at vi får så meget kirke som muligt for pengene, og at kirkerne ikke bare ender som museale bygninger.«

I dag går det ifølge Gotfred Larsen »lidt for meget op i at holde liv i kirker, som der ikke er brug for«.

»Der, hvor sognet ikke bruger kirken, beder sognet selv om, at den bliver lukket,« mener han.

Provsten understreger, at det er alle kirkernes brugere, der skal tælles. Altså såvel dem, der kommer til vielser og begravelser som dem, der kommer til højmesser, spaghetti­gudstjenester eller til babysalmer og i natkirker.

For mange små sogne

Budskabet fra den bornholmske provst kommer efter flere ugers debat om lukning af sognekirker herhjemme.

Bl.a. har formanden for budgetudvalget i Københavns Stift i Berlingske været fortaler for at lukke op mod halvdelen af sognekirkerne i Københavns Kommune, ligesom der har været meldinger om en lang række tilfælde af såkaldte messefald, altså slet ingen kirkegængere, i stifterne på Fyn og Lolland-Falster. Dertil kommer, at en ny analyse fra det folkekirkelige Kirkefondet når frem til, at der er for mange små sogne og dermed sognekirker herhjemme.

»Optælling vil være et godt redskab, hvis vi vil vide, hvem der benytter kirken,« siger Paw Kingo Andersen, der er provst i fynske Hjallese.

Københavns Stift er sammen med Lolland-Falster Stift de eneste af landets stifter, der holder jævnligt øje med antallet af kirkebrugere. Men i alle stifterne skal præsterne oplyse biskopperne om messefald, ligesom alle altergæster i sognekirkerne bliver bogført.

I Viborg Stift erkender biskop Karsten Nissen, at det er nødvendigt at få talt kirkebrugerne, og derfor vil der snart blive gennemført en ny optælling, efter at stiftet sidst talte kirkebrugere i 2003.

»Men mine provster og jeg ved godt i hvilke områder af vores stift, der er få kirkegængere. Det er ikke sådan, at vi lever i et elfenbenstårn og ikke har fornemmelse af, hvad der foregår,« siger han.

Han understreger, at »Folkekirken har en forpligtelse til, at folk i tyndt befolkede områder også kan komme i kirke«.

»Også selv om de er få. Vi har i mange år forsøgt at tilrettelægge ressourcerne, så vi bruger dem bedst muligt, men der er altså en grænse for, hvor meget vi kan skrue ned, hvis vi også vil være folkekirke i de tyndest befolkede egne,« siger Viborg-biskoppen.