Prostituerede kræver anerkendelse

En gruppe prostituerede og andre sexarbejdere har slået sig sammen i Sexarbejde.dk. Pernille, der er en af dem, får støtte til sit job fra kæreste og venner.

Pressefoto: Sexarbejde.dk - Lilje Deluxe mener, at det er noget svineri, at hun ikke har de samme rettigheder som andre lønmodtagere. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De prostituerede vil have deres egen stemme i debatten.

En nystartet hjemmeside, som lanceres i forbindelse med kvindernes internationale kampdag den 8. marts, vil nuancere debatten om prostitution.

Kvinderne ønsker at blive hørt, taget alvorligt og anerkendt på lige fod med andre, skriver de i en meddelelse om det nye initiativ.

Fordommen om, at en prostitueret altid er en kriminel pige på stoffer, holder ikke, siger Pernille, der er prostitueret, til Berlingske.dk. Det samme gælder tanken om, at en luder er et offer.

De mange fordomme er en af grundene til, at hun står frem som en af talskvinderne for Sexarbejde.dk.

Har kæreste og en søn på tre år
Pernille, der er kendt under navnet Lilje Deluxe, begyndte i sexbranchen for lidt over et år siden.

Hun har sin egen escort-hjemmeside og arbejder hos »Romantica« i København.

Pernille er 30 år gammel, fra Jylland og har en kæreste og en lille søn på tre år.

Hun er oprindeligt uddannet IT- og multimediedesigner, men er ved at uddanne sig til indretningsarkitekt, som ikke er en uddannelse, der berettiger hende til at modtage SU.

Den økonomiske frihed, det giver hende at blive betalt for sex, er en af grundene til, at hun valgte branchen.

Gør det ikke kun for pengenes skyld
»Jeg ville da lyve, hvis jeg sagde, at det ikke også var for penges skyld. Jeg synes, det er dejligt at have et job med en pæn løn, men da jeg startede i branchen, havde jeg ikke regnet med at tjene bare halvdelen af, hvad jeg tjener i dag,« siger hun.

Hun arbejder fuldtid som prostitueret og får udbetalt 25.000 om måneden.

Men pengene var ikke det eneste, der trak i hende.

»Det var nu også lidt for sjov, at jeg startede i branchen,« fortæller hun.

»Jeg har altid været meget fascineret af det, og jeg vidste, at det var noget, jeg kunne finde ud af.«

Pernille forklarer, at hendes kæreste støtter hende meget i arbejdet, men at det ikke er alle, der var lige begejstrede for hendes karrierevalg.

Mor blev ked af det
»Jeg fortalte det ret hurtigt til min mor, da jeg startede. Hun blev ked af det, og troede, at jeg var startet, fordi jeg var ’kommet ud i noget snavs’, som hun sagde. Hun spurgte mig, om det var fordi, jeg skyldte penge væk, eller om der var sket noget. Men det var der jo ikke.«

Pernille fortalte hende, at hun skam havde det fint, og at det nye arbejde var en mulighed for at tjene flere penge til sin søn og fremtiden.

»Jeg sagde til hende, at hun hellere skulle være glad på mine vegne. Når mine børn vokser op, vil jeg da bare have, at de har det godt og er glade for det, de laver. «

Men har din mor accepteret det?

»Det vil jeg da sige, at hun har. Jeg kan da i hvert fald godt fortælle hende om min arbejdsdag. Det er jo ikke sådan, at hun sætter sig hen og græder eller holder sig for ørerne.«

Tror ikke på psykiske konsekvenser
Mange psykologer siger, at prostituerede kan få psykiske problemer på længere sigt af at sælge sex, men Pernille regner ikke med, at det kommer til at ske for hende.

»Jeg har haft en god alder, da jeg startede, og kender mig selv og mine grænser. Jeg er ikke blevet tvunget ud i noget, jeg ikke havde lyst til, som det kan være tilfældet hos nogle af de helt unge piger i branchen. Jeg ved helt klart, hvor mine grænser går, og hvad jeg vil være med til.«

Pernille mener ikke, at hun vil få psykiske problemer, fordi hun har haft en ordentlig baggrund for at gå ind i branchen.

»Jeg gik i gang, fordi jeg havde lyst til det og mente, at jeg psykisk ville kunne holde til det. Hvis jeg havde haft en tvivl om, hvorvidt jeg kunne holde til at have sex med fremmede mænd, ville jeg aldrig have gjort det.«

»Ikke altid en kriminel pige på stoffer«
Pernille fortæller, at selvom der er piger, der er røget ud i prostitution af forfærdelige årsager, er der også mange, som selv har valgt en karriere i faget, fordi det interesserer dem.

»Den generelle opfattelse har i mange år været, at en prostitueret er en kriminel pige på stoffer, og det bryder jeg mig ikke om at blive sat i bås som. Jeg vil fortælle folk, at det ikke altid er sådan det forholder sig, og at vi er en masse, der arbejder i branchen, som bare synes, det er et meget rart job,« siger Pernille.

Ikke godkendt som erhverv
Et af de store problemer for de prostituerede er, at deres arbejde ikke er godkendt som erhverv.

Det betyder blandt andet, at de ikke kan organisere sig i en fagforening og ikke kan blive medlemmer af en a-kasse. Og det selvom prostitution er lovligt i Danmark.

Pernille er fortørnet over, at hun på den ene side skal betale skat, men alligevel ikke har de samme rettigheder som andre lønmodtagere.

»Jeg synes, det er noget svineri. Jeg har intet imod at betale skat – sådan skal det ikke forstås - for jeg betragter mit job som alle andre job, men så mener jeg også, jeg bør have de samme rettigheder.«

Konsekvenserne af, at hun ikke kan komme ind i en a-kasse, er, at hun ikke har nogen rettigheder i form af syge- og dagpenge.

»Hvis jeg på et tidspunkt gerne vil ud af branchen, betyder det, at jeg ikke har mulighed for at komme på dagpenge en periode. Det er det, der er problemet for mange af de piger, der ønsker at komme ud af prostitution, at de går fra at have en forholdsvis god indtjening til slet ikke at have nogen penge.«

Sexarbejde.dk er blevet lavet i samarbejde mellem debatnetværket Seksualpolitisk Forum, organisationen Gadejuristen og Sexarbejderne Interesse Organisation.