Prorektor vil lære kvinder at sige »pyt«

Aarhus Universitet vil gøre mere for at forbedre de kvindelige studerendes trivsel, efter undersøgelser peger på, at kvindelige studerende oplever mere stress og har mindre tiltro til deres faglige evner.

Uddannelserne har et ansvar, når markant flere kvindelige end mandlige studerende bekymrer sig for, om de kan klare deres studie, og bliver stressede. Det mener Aarhus Universitets prorektor, Berit Eika, skriver Politiken.

»Vi skal tage dette her alvorligt. Vi kan ikke bare sige til kvinderne, at de skal tro mere på sig selv eller tage sig sammen. Det vil aldrig hjælpe folk, der er stressede. Vi skal have det afmystificeret og få hul på de myter, der eksisterer om, hvad der forventes fra uddannelsernes side, og hvad de forventer af sig selv,« siger Berit Eika til Politiken.

En undersøgelse på Aarhus Universitet har tidligere vist, at 20 procent af de kvindelige studerende ofte eller næsten altid oplever stresssymptomer, mens det kun gælder 12 procent af deres mandlige medstuderende.

Undersøgelsen viser desuden, at de kvindelige studerende har lavere tillid til deres egen faglige kunnen end mændene. Andre undersøgelser peger på samme tendens.

Berit Eika mener, universiteterne skal blive bedre til at øge kvindernes trivsel.

Aarhus Universitet har allerede gang i mentorordninger og studiestartsforløb, som skal hjælpe med at gøre det mere konkret for de studerende, hvad der forventes af dem på studiet.

Berit Eika mener, at de studerendes høje ambitioner kan have en tendens til særligt at give bagslag for kvinderne.

Hun vil gerne fremme evnen til ikke at lade sig slå ud af modgang, så de studerende og særligt de kvindelige bliver bedre til at slå ud med armene og sige pyt, så de kan komme op på hesten igen.