Programmering for kvinder: »Jeg er stolt af at være en nørd«

Programmering og kodning er det vigtigste sprog i vores digitale verden, men alt for få kvinder mestrer det. Derfor afholder IT-Universitetet i denne uge IT-Camp for kvindelige gymnasieelever. Interessen har været overvældende, og campen blev massivt overbooket.

Første forsøg mislykkedes for Isabella Fink-Jensen (på gulvet), der er ved at få robotten Thymio til at tegne et hus med trekantet tag. Amanda Bastrup (ved computeren) hjælper med at ændre nogle af koderne, så det lykkes at få Thymio til at kreere et fint hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

»Forward, 112, right, 99, forward 114, right, 99, forward 116, right 99, forward 118, right 99.« Og sådan bliver det ved.

»Thymio« parerer ordrer og kører fremad, svinger til højre og fremad igen, mens den tegner en kantet figur på den hvide karton på gulvet. Thymio er en lille hvid robot med blinkende lygter og musik, og Thymio forstår den ny verdens sprog; kodning og programmering.

Vi er til IT-Camp på IT-Universitetet i København, hvor 50 kvindelige gymnasieelever mandag og tirsdag i påskeferien får lov til at lære det, sprog, som Thymio og alt for få danskere mestrer. På campen skal de programmere robotter, skabe deres egen app og lære, hvordan man trækker informationer ud af big data. Egentlig skulle der kun have været 25 deltagere til stede, men der var så mange, der gerne ville med, at deltagerantallet blev fordoblet, mens de resterende blev skrevet på venteliste.

»Det er en ny tendens, vi ser. Kvinder er blevet nysgerrige på kodning og programmering, de er ved at flytte sig og begynder så småt at opdage, at softwareudvikling også er for dem. Det er første gang, vi holder en IT-Camp for kvinder, så vi blev glædeligt overraskede, da tilmeldingerne begyndte at vælte ind,« fortæller komunikationschef Camilla Rosengaard fra IT-Universitetet.

De, der mestrer programmering og kodning, kan imødese en lys fremtid med attraktive jobtilbud og høje lønninger. Mangel på IT-kompetencer hæmmer i stigende grad erhvervslivets vækst, og Erhvervsstyrelsen vurderer, at Danmark i 2030 kommer til at mangle 19.000 IT-specialister.

I dag udgør kvinderne cirka en tredjedel af de studerende på IT-Universitetet, men på bacheloruddannelsen i softwareudvikling er kun 11 procent af de studerende kvinder. Hvis ikke kvinderne i højere grad lærer at programmere, går samfundet glip af en stor gruppe talenter, og kvinderne går glip af indflydelse på samfundsudviklingen.

»Der er efterhånden software i alt, så det er vigtigt, at både mænd og kvinder kan udvikle software. Softwareudviklerne er i stigende grad med til at designe vores samfund og bestemme, hvordan det skal indrettes,« siger Camilla Rosengaard.

Men hvis flere kvinder skal beskæftige sig med softwareudvikling, er der nogle fordomme, der skal ryddes af vejen, og dem kan flere af deltagerne godt genkende. Billedet af en kikset computernørd med fedtet hår, der sidder i en kælder og spiser pizza og drikker cola dukker op på nethinden.

»Jeg har tænkt, at det nok var lidt nørdet. Man har jo lidt fordomme. Men det er slet ikke sådan, det er. Her er flot og højt til loftet, og folk ser helt almindelige ud,« siger Ulrikke Wenzel Hedegaard, der går i 2.g på Borupgaard Gymnasium.

»Jeg ved overhovedet ikke, hvad jeg vil læse, men uanset hvad jeg kommer til at vælge, vil jeg gerne lære at programmere. Jeg vil lære sproget,« fortæller hun.

»For mig er nørdet et positivt ord«

Amanda Bastrup læser softwareudvikling på IT-Unviersitetet, og lige nu er hun i fuld gang med at hjælpe Isabella Fink-Jensen med at programmere Thymio til at tegne et hus med trekantet tag. Amanda læste først økonomi på Københavns Universitet, men det droppede hun igen.

»På økonomi manglede jeg noget praktisk. Jeg gad ikke at sidde og læse i bøger hele tiden. Her kan jeg studere teorien og teste, hvordan det virker samtidig. Når jeg sidder og læser noget, kan jeg straks gå i gang med at afprøve det. Jeg kan skabe og udvikle, og det er megaspændende,« siger Amanda Bastrup.

Isabella Fink-Jensen, går til daglig i 1.g på Nørre G, og hun har aldrig før prøvet at programmere.

»Jeg kunne godt tænke mig at læse kemi, måske vil jeg tage en IT-uddannelse, men lige meget hvad jeg ender med at vælge, er det under alle omstændigheder godt at have nogle IT-egenskaber, for i dag er der IT i alle fag,« siger Isabella.

Også hun har tænkt på, at det med softwareudvikling nok var lidt nørdet. Men det generer hende ikke.

»For mig er nørdet et positivt ord. Det er et ord, der normalt bliver misbrugt, men jeg er stolt af at være en nørd.«