Prognose: Sådan rammer stormen Danmark

Gør dig klar til en ordentlig rystetur. Stormen er faretruende nær.

Stormvejr rammer hele landet tirsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Allerede nu tiltager vinden på den jyske vestkyst, inden stormen for alvor rammer landet senere på dagen.

- Hele landet kan forvente vindstød af stormstyrke allerede i løbet af eftermiddagen, men den store tur kommer i aften til Vest- og Nordjylland, siger Danny Høgsholt fra TV2s vejrcenter.

Stormen kan blive den værste i Danmark i syv år, og endnu en gang er det jyderne, det går værst ud over.

- Der vil komme vindstød af orkanstyrke primært i Vest- og Nordjylland. Det kan forekomme fra omkring sidst på aftenen. Umiddelbart bliver det nok fra Ringkøbing Fjord op langs den nordvestlige del af Jylland, siger Danny Høgsholt.

Mandag var der stadig usikkerhed, om også nordsjællænderne ville få vindstød med orkanstyrke. Men de ser ud til at gå fri i denne omgang. De "slipper" med en kraftig storm.

- Vindstødene på Sjællands nordkyst bliver nok i underkanten af vindstød af orkanstyrke. Men folk vil stadig sige, det blæser en hel del, lyder det fra TV2s vejrcenter.

Herfra meldes det desuden, at den kraftige storm forventes at ramme i to omgange.

- Først kommer en kraftig søndenvind i forbindelse med en hel del regn. Den kan være med stormende kuling. Så kommer der et hul på fire-fem timer fra sidst på eftermiddagen, som man kan kalde stilhed før stormen. Så kommer den store tur fra sidst på aftenen og i nat, og den vil nok køre ind til midten af natten, fortæller Danny Høgsholt.

I det nordvestlige Jylland forventes der i flere omgange at forekomme vindstød på over 32,5 meter i sekundet, hvilket markerer vindstød af orkanstyrke. Derfor forventes der også risiko for flere stormskader.

- Det bliver en god gammeldags eftermiddagsstorm på højde med dem i november og december. Der kommer også en del regn, så jorden vædes godt igennem. Det kan godt gøre, at flere træer end tidligere vil vælte. Og så vil der forekomme de klassiske ting som tagsten, der ryger af og stilladser, der får sig en tur, fortæller Danny Høgsholt.

På grund af den kraftige storm har DMI varslet om forhøjet vandstand ved den jyske vestkyst.