Professorer vil se evidens for regeringens nye restriktioner

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – særligt om den vedholdende coronakrise.

Professorer efterlyser nu evidens for de nye coronarestriktioner og -anbefalinger, som statsminister Mette Frederiksen (S) fredag aften oplyste borgerne i Danmark om fra Spejlsalen i Statsministeriet på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Godmorgen og velkommen til søndagens overblik. Hvis du har planer i dag, hvor du skal være et bestemt sted på et bestemt tidspunkt, så husk lige at tjekke, at du har fået stillet uret en time tilbage.

I nat gik vi nemlig over til vintertid, og der er jo ingen grund til at stå og blomstre et sted i en time, mens du venter på din kaffeaftale med en af de ti nærmeste personer i dit liv, som du ifølge regeringens nyeste anbefalinger bør ses med.

Ellers er dagsordenen herhjemme stadig præget af coronaepidemien og de nye regler og restriktioner, statsminister Mette Frederiksen (S) fredag offentliggjorde på sit pressemøde. I forlængelse heraf efterlyser professorer nu evidens for regeringens coronatiltag.

Det er en af historierne i dagens overblik, hvor du også kan finde historien om den nu tidligere overborgmester i København Frank Jensen, der i et interview med Berlingske udtaler, at han »har fået en hård medfart«.

Men inden vi kommer så langt, tager vi et kig på dagens coronatal.

Dagens coronatal

  • Bekræftede smittetal i alt i Danmark: 39.411 (+789)
  • Indlagte: 120 (-5)
  • Indlagte på intensiv: 15 (-3)
  • Antal døde: 700 (+3)
  • Bekræftede smittede på verdensplan: 42.419.042
  • Døde på verdensplan: 1.147.020

Og nu til dagens historier.

Smitten eksploderer, og næsten alle bærer maske: Virker de ikke?

Vi lægger ud hos Berlingske, hvor videnskabsjournalist Lars Henrik Aagaard har begået en historie om mundbind og effekten heraf. Der findes nemlig ingen verdensdel, hvor man i de seneste uger har opdaget tilnærmelsesvist så mange nye coronasmittede som i Europa.

Alene i den seneste måned – fra 23. september til 23. oktober – er det samlede antal bekræftede smittetilfælde her på kontinentet steget med svimlende 3,4 millioner. Det svarer til en stigning på 63 procent på bare 30 dage. Og det er sket i en periode, hvor adskillige europæiske nationer har skærpet reglerne for anvendelse af mundbind.

Der er imidlertid ikke nødvendigvis nogen sammenhæng her. Smittetrykket kan udmærket stige, selv om masker yder en vis beskyttelse, og selv om europæerne i udpræget og endda stigende grad bærer dem i det offentlige rum aktuelt, står der i historien, der henviser til ny forskning på området.

Blandt andet et japansk studie, der viser, at det kan have en effekt, at vi på grund af vejret rykker ind i varmen bag lukkede døre og vinduer, hvor risikoen for smitte er cirka 20 gange større end udenfor

Læs hele historien her.

Mange døjer med senfølger – nu vil læger have ens tilbud i alle landsdele

Træthed, åndenød, hovedpine og koncentrationsbesvær. Det er nogle af de senfølger, som nogle af landets covid-19-patienter døjer med måneder efter, at de har fået sygdommen.

Helt op mod halvdelen af alle patienter oplever senfølger, siger læger nu til Jyllands-Posten. Men de konstaterer også, at sygdommen er så ny, at der er behov for større faglig viden og bedre behandling af patienter.

Derfor vil de ifølge Jyllands- Posten have senfølgecentre etableret i alle landets fem regioner.

»Vi skal samle patienterne ét sted, så de ikke skal rende rundt i systemet uden at møde nogen, som ved tilstrækkeligt om tilstanden,« siger afdelingslæge Jane Agergaard, der leder et projekt om senfølger på Aarhus Universitetshospital til Jyllands-Posten.

Læs hele historien her.

Dansk beboer kalder nedlukning af tysk alpelandsby en overreaktion

Løbske smittetal i de tyske alper har fået delstaten Bayern til at skride ind med den første nedlukning siden foråret.

Det sker i den tyske alpeby, kendt af danske skientusiaster, der nu er blevet det første sted i Tyskland, som er ramt af en ny nedlukning på grund af covid-19-smittefare, skriver Berlingske.

Omkring 2.500 turister og hotelgæster fik med kort varsel besked om at pakke deres kufferter og forlade området.

Men reaktionen blandt de lokale kan være et forvarsel om, at anden omgang med nedlukninger ikke bliver så let at gennemføre som i foråret.

En dansk beboer i området siger til Berlingske, at folk er frustrerede, og at nogle hotelejere vil gå til domstolene for at udfordre restriktionerne.

»Turisterne fik at vide, at de skulle være ude af området kl. 14. Mange her er frustrerede over det. En hotelejer, jeg kender, sagde til mig, at det er lige til at kaste op over,« siger Henning Grubb Jepsen over en videoforbindelse fra alpebyen Berchtesgaden i Bayern.

Læs hele historien her.

Professorer vil se evidens for regeringens nye restriktioner

Vi iler videre til historien fra indledningen. Tal, præmisser og evidens for de nye restriktioner, som statsminister Mette Frederiksen (S) fredag offentliggjorde, skal lægges frem.

Sådan lyder opfordringen ifølge TV 2 nu fra både Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme, overlæge på Rigshospitalet og Søren Riis Paludan, professor ved Institut for Biomedicin i Aarhus Universitet.

Uden de forskellige beregninger, der ligger bag regeringens nye restriktioner, så er det nemlig umuligt at vurdere om tiltagene er den rette medicin til at få bugt med smitteudviklingen herhjemme.

»Jeg vil godt se, hvad det er for nogle præmisser, der bliver lagt til grund for det. En ting er at introducere tiltag på et pressemøde, noget andet er at lægge noget til grund for det,« siger Jens Lundgren til TV 2 og understreger, at restriktionerne kan være helt rigtige, men at det er svært for de øvrige forskere at vurdere.

Læs hele historien her.

 

Frank Jensen: »Jeg har fået en hård medfart i min afgang fra politik«

Vi slutter hos Berlingske, der søndag bringer et stort interview med den nu tidligere overborgmester igennem 11 år i København, Frank Jensen.

I mandags trak han sig ved et pressemøde på Islands Brygge efter sager om seksuelle krænkelser. I interviewet med Berlingske giver han både sin version af de sager, som der har været fremme. Ligesom han også fortælle om overvejelserne bag, at han trak sig fra posten.

ARKIVFOTO: Frank Jensen (S) da  han i mandags på et pressemøde på Islands Brygge i København meddelte offentligheden, at han trak sig med øjeblikkelig virkning, som overborgmester i København og næstformand i Socialdemokratiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali.

»Jeg har fået en hård medfart i min afgang fra politik,« siger han og tilføjer kort efter: »Der er også grænser for, hvad jeg, min familie og mit parti kan holde til. Jeg vil ikke lade andre kaste rådne æg og tomater op ad min ryg på vej ud,« siger han.

I interviewet langer han også ud efter den »manglende retssikkerhed«, der i hans øjne præger #metoo-debatten herhjemme.

»Forældelse er en grundsætning i dansk retspleje. Har du begået en forbrydelse, som kan give op til fire års fængsel, så er den forældet efter fem år. Men i disse moralske og etiske sager arbejder pressen ikke med forældelse. Sager, som ligger 10-12 tilbage i tiden, bruges i en aktuel debat om krænkelser. Det tror jeg alle kan se er uholdbart.«

Læs hele interviewet her.

 

Dagens citat

Allan Randrup Thomsen, virolog og professor ved Københavns Universitet i Djøfbladet

»Storrumskontorer er noget, Fanden har skabt. For jo flere mennesker der deler rum – selv hvis de sidder med en vis afstand – des større er risikoen. «


 

Det sker i dag

  • Klokken 13 er der pressemøde i Social– og Indenrigsministeriet, hvor flere ministre blandt andet vil tale om de nye, skærpede restriktioner som følge af coronavirusset og om indsatsen mod ensomhed og isolation. På mødet vil børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) alle være til stede.
  • Karl Ove Knausgård modtager H.C. Andersen Litteraturprisen som den første nordiske modtager af prisen, som uddeles hvert andet år i Odense. De tidligere modtagere er Paulo Coelho, J.K. Rowling, Isabel Allende, Salman Rushdie, Haruki Murakami og A.S. Byatt. Ud over æren modtage han bronzeskulpturen The Ugly Duckling, skabt af billedhugger Stine Ring Hansen, 500.000 kroner og diplomet The Beauty of the Swan.
  • Den amerikanske præsident, Donald Trump, fortsætter sin valgkamp-slutspurt med et valgmøde i Manchester, der er den største by i den lille stat New Hampshire i New England-regionen på den amerikanske østkyst.