Professoren blev bange, da han så det: »Hvorfor vælger man et sted, hvor ikke alle kan tage til?«

Hvad har Nadia Nadim, Brian Laudrup og en videnskabelig konference med forskere fra Syddansk Universitet i spidsen til fælles? Initiativtager og fodboldprofessor Peter Krustrup afviser kritikken.

 
I en video, Visit Dubai har udgivet, roser Brian Laudrup Dubai. Videoen fungerer som en reklame for, hvor fans kan opholde sig i Dubai under VM i fodbold og tage til Qatar for at se kampene. Video: Visit Dubai Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han blev overrasket – faktisk bange – da han så det.

Han har været gift med en mand i ti år. I Qatar er homoseksualitet forbudt. Derfor er professor og forsker i kognitiv neurovidenskab Carl-Johan Boraxbekk ikke til stede, når den danskledede konference »Football is Medicine« løber af stablen i disse dage.

»Jeg forstår ikke, hvorfor man holder en konference et sted, hvor det er så åbenlyst, at ikke alle er inkluderet. Der findes så mange steder i verden, at man kan have fantastiske konferencer, så hvorfor vælger man et sted, hvor ikke alle kan tage til?« spørger Carl-Johan Boraxbekk i Videnskab.dk.

Han kalder beslutningen om at afholde den videnskabelige konference i Qatar for »mærkelig, ubehagelig og trist«.

Det er fjerde gang, Football is Medicine-konferencen, som forskere fra Syddansk Universitet står bag, afholdes.

I år afholdes den i samarbejde med Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og Ministeriet for Folkesundhed i Qatar.

Konferencen kritiseres for at være sportswashing og for at være en blåstempling af det qatarske regime.

Østatens blakkede ry smitter

Der er nu få uger, til det danske landshold indleder sin jagt på guld i Qatar.

Men lige siden Det Internationale Fodboldforbund FIFA i 2010 tildelte Qatar værtskabet for VM-slutrunden i 2022, har valget givet anledning til kritik.

Udover anklager om korruption i forbindelse med tildelingen af værtskabet handler det om brud på menneskerettighederne – og tusindvis af migrantarbejdere, som er døde under arbejdet med at opføre ørkenstatens fodboldstadioner.

Herhjemme har debatten om Qatar bølget frem og tilbage i årevis. Regeringen har endnu ikke besluttet, om man skal vise sin utilfredshed ved at blive væk.

I sidste uge præsenterede Hummel og Dansk Boldspil Union (DBU) så det danske landsholds nye spilletrøjer. Protesttrøjerne har nedtonede logoer på brystet og ingen kontrastfarver.

Den helt sorte af slagsen skal ses som »et omvandrende sørgebind, som viser respekt til de tusindvis af migrantarbejdere, der har mistet livet«, som Hummel formulerede det.

Men man har stadig tænkt sig at deltage.

Østatens blakkede ry er også smittet af på flere af dansk fodbolds helt store stjerner.

Som Nadia Nadim, der valgte at blive ambassadør for VM i Qatar og dermed hjælpe landet med at skabe positiv omtale af fodboldturneringen.

Senest er det Brian Laudrup, hvem både TV 2 og Politiken har valgt at stoppe samarbejdet med, efter han medvirkede i en omdiskuteret kampagne, som promoverede Dubai op til VM.

Begge beskyldes for sportswashing – et begreb, som beskriver, hvordan sport bruges som propaganda til at forbedre omdømmet.

Kan ikke reduceres til neutral begivenhed

Klip til den danskledede forskerkonference om fodbold, som lige nu foregår i Qatar.

Den er nemlig også et klart eksempel på sportswashing, siger Jules Boykoff, forsker i spændingsfeltet mellem politik og sport fra Pacific University Oregon til Videnskab.dk.

Han påpeger, at beslutningen ikke kan reduceres til en neutral handling – og at begivenheder som denne stille og roligt kan legitimere regeringer, som krænker menneskerettighederne.

Den danske fodboldprofessor Peter Krustrup er initiativtager til og leder af Football is Medicine, som første gang løb af stablen i 2018.

Han understreger over for Videnskab.dk, at det er WHO, som har besluttet at konferencen i Qatar – og at han har et forskningsrelateret ærinde, snarere end et politisk.

Formålet med at afholde konferencen i Doha er netop at komme ud til andre verdensdele, lyder det.