Professor: Statens Serum Instituts nye studie skræmmer unødigt danskerne

Statens Serum Institut har offentliggjort en undersøgelse om graden af immunitet, efter man er blevet smittet med covid-19 første gang. Professor mener dog ikke, at undersøgelsen giver et helhedsbillede.

Statens Serum Institut har gennemgået resultaterne af fire millioner pcr-test fra 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver femte dansker, som har haft covid-19, har en øget sandsynlighed for at blive smittet igen. Og blandt ældre over 65 år øges denne sandsynlighed endda markant, idet det blot er halvdelen, der er beskyttet mod at blive smittet på ny.

Det viser et nyt, dansk studie fra Statens Serum Institut, som har sammenholdt tallene for danskere, der blev testet positive i første bølge i foråret, med tallene for anden bølge. Derved indgår i alt 11.000 test i undersøgelsen, hvoraf der var 72, som blev smittet på ny i anden bølge.

Karen A. Krogfelt, der er ekspert i diagnostik og infektionssygdomme og professor i medicinsk mikrobiologi ved Roskilde Universitet, mener imidlertid, at undersøgelsen lægger op til unødvendige bekymringer.

»Sådan, som det bliver formuleret, skræmmer man danskerne, fordi der lægges op til, at der er mulighed for, at 20 procent af befolkningen og endnu flere ældre bliver smittet igen. Man skal dog ikke blive bange på grundlag af undersøgelsen,« siger Karen A. Krogfelt.

Professoren henviser specifikt til, at undersøgelsen ikke tager højde for, hvor mange der reelt har været syge og dermed har haft symptomer.

»Det, at man har virus, betyder ikke, at man er syg. Man kan sagtens have virus i kroppen uden at mærke noget til det,« siger hun og fortsætter:

»Pcr-test er så følsomme, at man kan blive testet positiv, selvom man blot har ubetydelige mængder af virus i kroppen

På den baggrund mener Karen A. Krogfelt, at undersøgelsen er mangelfuld, for hvis dem, der er testet positive på ny, ikke er syge, har de også en lav risiko for at smitte videre, forklarer hun.

SSI seniorforsker Steen Ethelberg er en af forskerne bag undersøgelsen. Han fortæller, at forskerne ikke har haft mulighed for at undersøge, hvor syge personerne, der er blevet testet positive flere gange, har været.

»I studiet er det en rent statistisk analyse. Vi har ikke haft information om, hvordan folk har haft det, men udelukkende at de er testet positive i en pcr-test.«

Studiets budskab er ifølge Steen Ethelberg, at en naturlig immunitet ikke kan stå alene, og at vaccinationer er et vigtigt redskab.

»Undersøgelsen giver et fingerpeg om, at det er vigtigt at blive vaccineret, og at det i særdeleshed er vigtigt at vaccinere borgere over 65 år,« siger han og tilføjer:

»Vi ved det ikke, men man kan forestille sig, at man bliver mindre syg i anden omgang.«

Karen A. Krogfelt er enig i, at man skal vaccineres, selvom man er blevet testet positiv:

»Det er vigtigt at blive vaccineret, så man begrænser covid-19s overlevelse i befolkningen.«

Både symptomer og ikke symptomer

Ud over at studiet ikke viser, hvor syge personerne med covid-19-test i anden omgang er, inkluderes ikke kun smittede med symptomer, men også smittede uden symptomer. Derved understreger forskerne bag undersøgelsen, at folk med ingen eller få symptomer kan have mindre sandsynlighed for at blive naturlig immun.

Generelt var der i befolkningen en 80 procent beskyttelse mod at blive inficeret igen. Når det drejer sig om borgere over 65 år, tog beskyttelsen dog et dyk med en 47 procent beskyttelse. Der er dog en større statistisk usikkerhed forbundet med disse tal.

Steen Ethelberg påpeger, at jo ældre man bliver, jo dårligere er immunforsvaret til at bekæmpe virus.

Den danske undersøgelse er publiceret i det engelske lægevidenskabelige tidsskrift The Lancet.