Professor revser kritik af dansk sundheds-IT

Der vil altid være læger, som er utilfredse med IT-systemerne, mener professor Christian Nøhr, der peger på, at vi aldrig har kunnet så meget i sundhedsvæsenet eller andre offentlige sektorer som i dag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ikke noget nyt i, at læger på landets hospitaler er utilfredse med IT-systemerne. Det mener Christian Nøhr, som er professor ved Aalborg Universitet.

Ifølge Politiken viser en undersøgelse foretaget af avisen i samarbejde med Yngre Læger og Overlægeforeningen, at seks ud af ti læger mener, at IT-systemerne på landets hospitaler er så dårlige, at de udgør en risiko for patientsikkerheden.

»Der er ikke nogen nyhed i den nye undersøgelse. Man kan altid finde nogle læger, som er utilfredse og klar til at stille op med kritik. Det kan man uanset hvilken offentlig sektor, der er tale om. Du kan også finde 25 skattemedarbejdere, som er utilfredse med systemerne hos Skat,« siger Christian Nøhr.

Han mener dog ikke, at der er belæg for at sige, at IT-systemerne udgør en risiko for patientsikkerheden:

»Jeg synes, at det er lidt usmageligt, at man får det til at fremstå, som om det er farligt for patienterne, da der ikke er nogen som ved, om IT-systemerne udgør en risiko for patientsikkerheden,« siger Christian Nøhr og fortsætter:

»Hvis det var tilfældet, ville jeg næsten tro, at det ville afspejle sig i indberetningen af utilsigtede hændelser. Kigger man det register igennem, er der i Region Hovedstaden cirka 40 indberetninger af IT-relaterede fejl om måneden ud af omkring 17.000 indberetninger om året, og det kan jeg ikke rigtig få til at harmonere med øget risiko for patientsikkerheden,« siger han.

Det er ifølge Christian Nøhr svært at sammenligne Danmarks sundheds-IT med andre landes, da en sammenligning vil kræve ensartede opgørelser.

»Man kan ikke gøre op, om nogle lande generelt er førende inden for sundheds-IT. I Danmark har vi implementeret et infrastruktur, som er fantastisk. Vi kan skubbe data rundt mellem afdelinger og hospitaler, og man kan læse sin egen journal fra Bahamas, hvis man har lyst,« siger han og fortsætter:

»Men det er ikke det samme, som at vi generelt er langt fremme. Der er ikke udviklet indikatorer eller mål, hvor man kan sammenligne IT-systemerne på tværs af landene. Men man kan sagtens finde kilder, som siger, at vi i Danmark er langt fremme,« siger Christian Nøhr.