Professor: Politikere undervurderer vælgerne

Politikerne griber i lette valgløfter hen over sommeren, men de dybe træk i dansk politik hører vi intet om.

Lektiehjælp efter skoletid skal være en rettighed i et velfærdssamfund, mener Socialdemokraterne. Tandlægen skal være gratis - eller næsten - siger Ny Alliance, mens De Konservative har travlt med at sikre bedstemors ret til barnebarnets første sygedag.

De politiske partier har - med øje på et eventuelt efterårsvalg - for tiden travlt med at overgå hinanden, når det gælder tilbud, garantier og rettigheder på nye velfærdsydelser.

»Det, der diskuteres i øjeblikket, er petitesser,« siger Ove Kaj Pedersen, professor i politik og forvaltning på Handelshøjskolen i København.

»Partierne undervurderer vælgernes intelligens, når de foreslår de her meget konkrete og næsten symbolske velfærdsforbedringer,« siger han til Urban.

Som vælgere bør vi i stedet forlange at få en mere principiel diskussion om, hvor velfærdssamfundet skal hen, mener Ove Kaj Pedersen.

Fakta er, at regeringen er i gang med at gennemføre nogle af de mest betydelige velfærdsforandringer i nyere tid. Strukturreform, velfærdsforlig, trepartsforhandlinger og nu også kvalitetsreform skal revolutionere det offentlige og give milliarder til velfærdsforbedringer.

Når det alligevel er emner som gratis mad i børnehaven og kortere ventetider på behandling af bl.a. brok og hæmorider, der sætter den politiske dagsorden, skyldes det, at partierne grundlæggende er enige om de store linjer, mener Ove Kaj Pedersen.

»Det er for tiden svært at se den store forskel på regeringen og opposition, når det gælder velfærdspolitik. Derfor er der kun marginalspørgsmålene tilbage at profilere sig på,« siger han.

Gaveregnen af velfærdstilbud er derfor et symptom på, at valgkampen er i fuld gang, vurderer Peter Mogensen, politisk kommentator på Politiken.

»Et forslag om gratis lektiehjælp er jo ikke et forslag, der sætter den store ideologiske værdidebat i gang,« siger Peter Mogensen og efterlyser en opposition, der er indsigtsfuld og kreativ nok til at give regeringen et seriøst modspil på velfærdspolitikken.

Fremtidsforsker Steen Svendsen har blandt andet studeret borgerens forventninger til ældresektoren. Han frygter, at politikerne i deres iver for at love borgerne guld og grønne skove, glemmer at have tillid til de offentligt ansatte.

Risikoen er, at hjemmehjælpere og skolelærere kramper til' af frygt for ikke at kunne leve op til systemet.

»Vi ser i ældreplejen, at varme hænder' bliver til kolde hænder', når personalet skal bruge deres tid på regneark og evalueringer i stedet for det, som de er gode til: At tage sig af ældre,« siger Steen Svendsen.

Men der er også en positiv side af den meget konkrete debat, der handler om dine og mine rettigheder, mener lektor Klaus Petersen fra Center for Velfærdsstatsstudier på Syddansk Universitet.

»På en måde er det godt, at debatten handler om, hvad der er virkeligt og nært for folk. Om de for eksempel kan blive behandlet effektivt, hvis de er syge af kræft. Men tendensen er nu gået så meget i den anden retning, at vi glemmer den overordnede debat om velfærd. Vi skal tilbage til 1950'ernes debat om folkepension for at finde en værdidebat, der virkelig rykkede,« siger Klaus Petersen.

Kilde: Urban