Professor på jagt efter jernalder-tatoveringer

På lørdag bliver den over 2.000 år gamle Auningkvindes lig undersøgt for tatoveringer.

Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Fik Auningkvinden en amagernummerplade i jernalderstil tatoveret på lænden, fik hun foreviget et slags pigtrådsarmbånd rundt om overarmen, eller fik hun ridset symbolske tegn i ansigtet, inden hun for 2.000 år siden endte sine dage i en mose i Østjylland?

De spørgsmål vil professor og retsmediciner Niels Lynnerup fra Københavns Universitet forsøge at belyse, når han på lørdag går i gang med at undersøge huden på jernalderkvindens jordiske rester, der bliver opbevaret og udstillet på Kulturhistorisk Museum, Randers.

Men der er ikke meget hud tilbage på det gamle moselig, lige som huden er garvet og mørk efter 2.000 år i en tørvemose ved herregården Gammel Estrup tæt på byen Auning, hvor liget blevet fundet i 1886.

Undersøgelsen af huden bliver ifølge Niels Lynnerup foretaget i forbindelse med, at Auningkvinden bliver CT-scannet for at forskerne kan blive klogere på hendes liv.

»Med moderne, infrarød belysning er det blevet muligt at undersøge huden grundigt,« forklarer Niels Lynnerup, der dog ikke regner med finde tatoveringer på Auningkvinden:

»Vi har gjort det samme med andre moselig herhjemme, og på ingen af dem har vi fundet tegn på tatoveringer.«

Bl.a. har Niels Lynnerup de senere år været med til at lede efter tatoveringer på Grauballemanden, Huldremosekvinde, Haraldskærkvinden, på Tollundmandens få hudrester og en række andre offerlig fra jernalderen.

Men forskerne ved dog, at tatoveringer også var på mode i gamle dage. Således er den berømte ismand fra Alperne, Ötzi, tatoveret hele 57 steder på sin over 5.000 år gamle stenalderkrop:

»Vi kan konstatere, at teknikken var til stede i Europa. Der blev lavet tatoveringer i form af tegn og streger,« siger Niels Lynnerup:

»Måske blev tatoveringerne brugt til praktiske formål. Til at meddele sig om stammeforhold og personlig status. Eller måske havde de religiøse eller symbolske betydninger. Men det kan også være, at det handler om noget rent æstetisk. Altså om at udsmykke sig, sådan som tatoveringer også bliver brugt i dag.«