Professor om problemerne i skattevæsenet: »Det hjælper ikke at sylte dem ind i optimistiske meldinger«

Ekspert efterlyser mere åben og realistisk kommunikation, når politikere skal informere offentligheden om de mange problemer, der plager skattevæsenets inddrivelse af gæld.

»Men siden man skrottede EFI, har man gentagne gange meldt ud, at det skred fremad, og at der var lys forude. Men det har så også vist sig ikke at holde. Man har ikke holdt de tidsplaner, man har haft,« siger professor emiritus Jørgen Grønnegaard Christensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

»Der er i det politiske og ministerielle system en tendens til, at man anskuer problemer i et optimistisk lys.«

Ordene tilhører Jørgen Grønnegård Christensen, professor emeritus i offentlig forvaltning ved Aarhus Universitet. Han er medforfatter til bogen »Overmod og afmagt«, der ser nærmere på de mange problemer, der har plaget Skat, siden det blev etableret i 2005.

Jørgen Grønnegård Christensen anvender ordene til at beskrive den måde, skiftende ministre på baggrund af deres embedsmænd over for offentligheden og Folketinget har forklaret og forsvaret skattevæsenets årelange problemer med at inddrive gæld til det offentlige.

Fra EFI til PSRM

Problemer, der som omtalt i Berlingske fredag bliver fremhævet i en ny og kritisk beretning fra Rigsrevisionen.

Beretningen fremhæver, hvordan et nyt system til inddrivelse af gæld, PSRM, lider af mange af de samme problemer som dets forgænger, EFI, der blev skrottet i 2015.

Konkret kniber det med at få de systemer, der blandt andet bliver benyttet af offentlige institutioner, til at kommunikere med systemerne i skattevæsenet, der står for at inddrive gæld for disse institutioner. Dertil kommer, at nogle af skattevæsenets egne systemer er forældede.

Ifølge beretningen ser problemerne ud til at fortsætte i hvert fald et år endnu.

»Det vidner om de problemer, der har martret inddrivelsessystemet, siden EFI blev indført i 2004,« siger Jørgen Grønnegård Christensen:

»Men siden man skrottede EFI, har man gentagne gange meldt ud, at det skred fremad, og at der var lys forude. Men det har så også vist sig ikke at holde. Man har ikke holdt de tidsplaner, man har haft.«

Jørgen Grønnegård Christensen tilføjer, at »man også kan konstatere, at det hele nu ser ud til at være mere flydende, end man havde regnet med, i forhold til hvornår det så virker«.

»Det tilskriver jeg, at det er meget mere indviklet, end man havde regnet med,« siger han.

Mere åbenhed, mere realisme

Jørgen Grønnegård Christensen opfordrer skatteministeren, Morten Bødskov (S), samt de ansvarlige institutioner og politikere til at »melde åbent og realistisk ud«.

»Hvad er det for problemer, vi står med? Det hjælper ikke at sylte dem ind i optimistiske meldinger. Der er nødt til at blive lavet ordentlige analyser og så lægge dem ærligt og redeligt frem for offentligheden og Folketinget,« mener eksperten.

Har det manglet?

»Man skal lære at skrue ned for det her med, at alt er i god gænge. Men det kan være en meget svær lære at drage,« svarer Jørgen Grønnegård Christensen.