Professor om ny behandling mod blodprop: »Ret vild effekt« for småpenge

Hvis patienter indlagt med blodprop i hjertet hurtigt får et vaccinestik, øger det ifølge nyt studie deres mulighed for at overleve.

Mellem 5.000 og 10.000 danskere rammes årligt af en blodprop i hjertet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske skal der ikke meget mere end et enkelt og billigt stik til for at reducere risikoen for, at patienter indlagt med blodprop i hjertet dør.

Således afslører et nyt studie med dansk deltagelse på tværs af otte lande, at det har en endog meget positiv effekt på overlevelsen for disse patienter, hvis de får en influenzavaccine inden for tre dage efter, de er blevet ramt af en blodprop i hjertet.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Rigshospitalet.

Helt konkret er risikoen for, at disse patienter dør, 41 procent mindre end for patienter, der ikke får en vaccine på hospitalet.

Derfor anbefaler danske læger bag det internationale forskningsprojekt nu, at patienter indlagt med blodprop i hjertet rutinemæssigt bliver behandlet med influenzavaccine.

»Det er en ret vild effekt, at vi kan undgå dødsfald ved at give en influenzavaccine, som koster 35-50 kroner,« lyder det fra hjertelæge og professor på svenske Örebro-universitetshospital, Ole Frøbert:

»I forhold til de behandlinger, vi ellers udfører, er dette en både billig og enkelt behandling med stor effekt, og vores anbefaling er derfor, at det bliver rutine at give vaccinen til patienterne, når de er indlagt.«

Professoren tilføjer, at influenzavaccination allerede anbefales til disse og andre hjerte-kar-patienter.

Men forskerne anbefaler altså nu, at vaccinen bliver givet allerede inden udskrivelse fra hospital.

Ifølge pressemeddelelsen døde 61 af de patienter, der i studiet havde fået placebo, inden for et år, mod 37 af dem, der havde fået en vaccine.

»Effekten af influenzavaccine på personer med kroniske sygdomme er velkendt, men præcis hvad, der får vaccinen til at virke på patienter med hjerte-kar-sygdom, er endnu ikke fastslået,« tilføjer overlæge og professor på Rigshospitalet Thomas Engstrøm i pressemeddelelsen:

»En af hypoteserne er, at hvis man for eksempel har haft blodprop i hjertet, har man større risiko for at dø af influenza, ligesom alder er en velkendt risikofaktor for dødeligheden ved influenza. Men der kan også være en effekt af den måde, immunforsvaret reagerer på vaccinen på. Når kroppen responderer på vaccinen og aktiverer immunforsvaret, kan det måske også hjælpe på den betændelsesreaktion, der opstår i hjertet efter en blodprop.«

Mellem 5.000 og 10.000 danskere rammes årligt af en blodprop i hjertet, oplyser Rigshospitalet.